Симеоновден е!

1285 преглеждания

Не давайте нищо назаем

На днешния ден Българската Православна Църква почита Преподобни Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. На 1 септември (Симеоновден) е и началото на Църковната нова година.

Симеон Стълпник е роден през 357 година в пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия. Постъпил в манастир 18-годишен, но все му се струвало, че малко се труди за Христа. Един ден напуснал своята бедна и тясна килия, изкачил се високо в планината, където намерил удобно място и се усамотил там.

По-късно изградил стълб от камъни с тясна килия върху него, където приемал дошлите за съвет хора. На стълба Свети Симеон прекарал няколко десетилетия. Блажено починал на 103-годишна възраст през 460 г.

Със Симеоновден започват есенната оран и стопанската нова година, започва събирането на орехите. В навечерието на празника жените носят семената за посев в храмовете, за да бъдат благословени.

Рано сутринта на Симеоновден се замесват обредни пити, с част от които се нахранва впрегатния добитък. На рогата на животните се нанизват краваи и червени вълнени конци.

Коли се курбан (петле или кокошка), който орачите носят на нивата заедно с питата. Остатъците от храната се закопават там в земята.

Днес не се дава нищо назаем и нищо не се изнася от дома, за да не се изнесе плодородието. Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари, а жените не трябва да перат и да простират, за да не са празни класовете. Не се работи нищо с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Вярва се, че ако на днешния ден в къщата първи влезе богат човек, то реколтата ще бъде добра. В Западна България пък вярват, че ако на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари следващата година. В Пиринския край гадаят каква ще е зимата.

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

EspressoNews