Отбелязваме Международния ден на щастието

1998 преглеждания

Този ден се празнува от 2013 г., съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН

На 20 март, отбелязваме Международния ден на щастието. Този ден се празнува от 2013 г., съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

Но какво е всъщност щастието? Щастието в този живот е едно от малкото неща, към които всички се стремим. За един е материално състояние, за друг любов, за трети здраве за него и за близките му, а за четвърти всичко това, че и още.  От стотици години насам хората спорят дали има или няма пълно щастие. Необходимо ли е да си удовлетворен от всичко, за да си истински щастлив или е достатъчно като погледнеш навън да се усмихнеш широко. По въпроси свързани със щастието днес се правят множество проучвания в цял свят. Няма как да се даде конкретен и един единствен отговор, защото щастието за всеки е нещо различно измеримо. Щастието е субективно, вътрешно усещане, специфично, индивидуално емоционално състояние. То е избор и въпрос на гледна точка.

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан. Това е първата страна в света с Министерство на щастието. За изчисляване на нивото на благополучие на нацията, кралството въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната. Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство.

Въпреки че Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, все пак страната винаги се класира сред 10-те най-щастливи страни в света. Кралството дава пример и вдъхновява политиците по света да се погрижат по-адекватно за щастието на народите си.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

ООН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. В тази класация водещото място е за страните от Северна Европа, а накрая на класацията бяха Того, Сирия и Бурунди.

В доклад за световното щастие за 2018 г. България заема 100-но място от 156 държави.

Нека именно днес намерим мотивация да се усмихнем и да се радваме повече на живота, защото само един човек може да ви направи щастливи и да промени живота ви. Вие самите.

Таня Аръкова

 

Тагове