Промяната зависи само от нас

2338 преглеждания

Домът е мястото, където се чувстваме спокойно, уютно и сигурно

Домът винаги се е приемал като мястото, където всеки един от нас се чувства спокойно, уютно и сигурно. Това е пространството, в което можем да бъдем себе си, получаваме безрезервна обич и се учим как да играем играта на живота. Именно тук, отключваме душата си към родното и към това, което кара мускула, наречен сърце да тупти, когато чуе думите „дом“ и „родина“.

Още от раждането си, човешката личност изгражда силна връзка към своите родители и към дома. По този начин, индивидът започва да формира своята същност и да се приспособява към обществото. Неслучайно, родителите са едни от първите хора, запознали се с детето. Те първи откриват пред него един огромен път към дома, а именно чрез семейството. Ако приемем, че животът е една игра, то можем да кажем, че още с поемането на първата глътка въздух, започва борбата за победа в нея. Малките победи, на малките човечета- да ходят, да говорят, да се хранят сами. И всичко това се случва там- в родния дом, където всеки се чувства защитен и се подготвя за сериозните битки в живота. Когато сме още в крехка възраст, ние получаваме от своите родители всичко наготово и мислим,че животът е лесен, докато не настъпи моментът в който той разкрива тъмната си страна, изпълнена с множество препядствия и предизвикателства.

Дали с годините човекът започва да обръща все повече внимание на заобикалящия го динамичен свят, да прави равносметки и да се учи да бъде родолюбец? Или пък обществото ни е заобиколено от една сивота, в която всеки мисли за своя ден, своите задължения и моменти? Много голяма част от хората забравят, колко са били щастливи като деца, там на село, тичащи боси по калдъръма под дъжда, безгрижни и весели. А хората, поели по чуждия път- този към чужбина, какво ли биха дали за да се завърнат? Колко ли често си спомнят мириса на цъфналата вишна в двора? Колко често чуват веселия смях на пълната къща? Споменът за родното ги изпълва и държи живи, кара ги да продължат да се борят в играта на живота. А той, сам по себе си е уникален, въпреки лошите дни.

Наясно сме,че голяма част от хората, напуснали страната милеят жадно за нея. Наясно сме, че всеки тъгува и желае да се върне вкъщи при своето семейство. Кому е нужно да вижда младите си рожби само през монитора?! Коя е оковата, която държи младите далеч от бащината къща?! Не сме ли достатъчно силни да останем в родината си и да започнем да градим страната ни към добро?! 

А, замисляли ли сме се, че ако се обединим в добро, всички ние бихме направили страната ни могъща, без фалш и лицемерие. Всъщност, всички ние можем и промяната зависи само от нас. Изборът е абсолютно личен и човекът сам избира по кой път да продължи – този към дома, или този към пределите на другите страни.

Голямо щастие за нас е, че страната ни се слави с множество красиви традиции. Българските народни песни и танци са „двигателят“,който днес ни държи будни и обединени. А относно „ играта, наречена живот - тя има своя край и той настъпва точно при напускане на душата от тялото. Точно тогава човекът достига своя последен миг. Тогава, човек се завръща там от където е тръгнал - от родния дом. Извървял пътя на живота си, последната спирка е тази, на която си се чувствал най-защитен и щастлив. А, дали има продължение на играта, единствено можем да предполагаме, докато тя не ни представи своето продължение, в което вероятно ние ще сме други герои и на друга вселена. А ти, читателю – цени и обичай своята родина,защото живот, живян извън бащиното огнище е живот без смисъл. Живееш, но не съвсем...

Материалът е изготвен от Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца