Ромите почитат Банго Васил

143 преглеждания

Днес Ромската общност празнува Нова година. Василица, Васильовден или Банго Василий е един от най-уважаваните от всички ромски групи празник.

Банго Василий е семеен празник, който задължително се посреща с птиче месо на трапезата – приготвя се петел или гъска. Семейната вечеря е на 13 срещу 14 януари, когато се ядат още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, а членовете на семейството си вземат прошка. На празника къщата остава заключена до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Гости се посрещат след настъпването на Новата година, а ако първият, който влезе в дома е добър човек, ще носи благополучие на цялото семейство.

Васильовден и Новата година настъпват в полунощ.

Няколко са легендите, с които ромите свързват Василица. В някои Банго Василий е почитан като техен защитник, тъй като възстановява моста, разрушен от дявола, по който ромите преминават.

Други предания гласят, че Банго Василий  (куцият Василий) е куц овчар, който спасява давещо се дете, или че приютява бягащ от врагове циганин. Според друга легенда свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море, като им изпратил ято гъски, на които ромите се качили и успели да стигнат живи и здрави до другия бряг.

EspressoNews