Враца празнува Лазаровден

166 преглеждания

С лазарски танци и наричания за здраве и берекет, бе отпразнуван един от големите пролетни празници

С лазарски танци и наричания за здраве и берекет във Враца бе отпразнуван един от големите пролетни празници -  Лазаровден. Стотици жители и гости на града се събраха на площад „Христо Ботев“ за да се насладят на празничния концерт, в който участие взеха осем състава от региона. Началото на програмата бе дадено с „Лазарски танц“, изпълнен от Представителен танцов състав „Хемус”. Малките лазарки от Представителен детски танцов състав „Радост“ също се включиха в програмата и играха за здраве и берекет.

Приветствие към всички присъстващи отправи заместник-кметът Петя Долапчиева, която поздрави всички именици с празника и благодари на лазарките за прекрасните танци и песни. Нека с вашите наричания да е щастлива и благословена всяка къща! Честита да ни е годината, както вие наричахте за всички ни, да е здрава, плодородна и благословена. Здраве и берекет да има за всички ни!“, каза още Петя Долапчиева и както традицията повелява, раздаде на малките лазарки яйца в кошничките им.

Празничната програма продължи с първия концерт на участниците от ХІII издание Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. В него с изпълнения се включиха: Младежки танцов състав от село Три кладенци, Фолклорен клуб „Калушари“ - Враца, Танцов състав „Миланово“ при НЧ „Пробуда-1927“, село Миланово, община Своге, Танцов колектив „Жълтици“ към НЧ „Св. св. Кирил и Методий -2007“ - село Нефела, Детски фолклорен ансамбъл „Мездренче“ - Мездра и Детска танцова школа към Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“ - Враца.

Празникът по повод честването на Лазаровден завърши с пъстро българско хоро.

EspressoNews

Снимки: Община Враца