Сняг вали на Запад, дъжд – на Изток

199 преглеждания

Времето е опасно

Динамична е метеорологичната картина над страната в днешния ден. Времето е облачно, с валежи - в северозападните райони и високите полета на Западна България - от сняг, в централните райони - от дъжд и сняг, а в Източна България и крайните югозападни райони - само от дъжд, посочва справката на НИМХ.

Жълт предупредителен код за опасните снеговалежи е обявен днес в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и София – област, както и Враца, Монтана и Видин. Очаква се в тези райони новата снежна покривка да достигне 10-15 см.

Ще духа слаб северозападен, в Източна България силен южен вятър, който до обяд ще отслабне и в Североизточна България ще се ориентира от север-североизток. Максималните температури ще са между 0° и 5°, в Югоизточна България до 10°-11°.

Предупредителният код е оранжев за областите Смолян, Кърждали, Хасково, Ямбол и Бургас, където ще вали силен дъжд. Отново заради дъжд, но с една степен по-ниско е предупреждението за областите Сливен, Варна и Добрич.

Над Черноморието ще духа южен силен вятър, който в следобедните часове по северното крайбрежие ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток. Максимални температури между 8° и 11°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, по северното крайбрежие и в открито море ще се усили до 4 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, който през деня в ниските части ще премине в дъжд. Ще духа силен до бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

Източник: НИМХ
EspressoNews