Стотици се поклониха пред паметта на Ботев и четата му на връх „Милин камък“

52 преглеждания

В рамките на събитието бе представена историческа беседа за битката на връхa

Стотици участници в Националния туристически поход „Козлодуй-Околчица“, жители и гости на Враца присъстваха на възпоменателното честване на връх „Милин камък“.

На паметното историческо място, където се е провела първата битка на Христо Ботев и неговата чета, присъства и кметът Калин Каменов. „Благодаря на Ботевите поклонници, жителите на селата Чирен, Баница, Вировско и Мраморен, както и  всички, които въпреки времето, решиха да се поклонят пред паметта и героизма на поета и революционер и неговата чета. Преди повече от един век, именно тук нашите предци не са се предали пред врага, препятствията и разочарованието. На този връх се героите проливат кръв, за да я има днес свободна България! Поклон пред паметта им!“, каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово.

В рамките на събитието бе представена историческа беседа за битката на връх „Милин камък“. Отец Кирил Велинов отслужи панихида за упокоение на душите на загиналите Ботеви четници.

Програмата продължи с изпълнения на певчески състави от читалищата на селата Мраморен, Вировско, Оходен и Чирен.

В знак на признателност, пред паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя.

На възпоменателното честване присъстваха още: ръководителят на НТП „По стъпките на Ботев - Козлодуй-Околчица“ - Евгени Филипов, кметът на село Чирен - Диан Дамянов, жители на населени места.

EspressoNews

Снимки: Община Враца