„Гранична полиция“ получи нови високопроходими автомобили

1420 преглеждания

Част от новите придобивки са за РДГП Драгоман

Гранична полиция се сдоби с нови високопроходими автомобили. Оборудването е предоставено по Споразумението “Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници” и е финансирано в рамките на Механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Автомобилите са на стойност над 7 милиона лева /7 374 024 лева с ДДС/ .

Главна дирекция „Гранична полиция“ е един от основните бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ, одобрена с решение на Европейската комисия във връзка със Спешната помощ за противодействие на незаконната миграция.

Със солидарността на страните-членки на Европейския съюз, това оборудване ще бъде подкрепа на националните усилия за ефективен граничен контрол. То ще бъде разпределено на външните сухоземни граници - в Регионалните дирекции „Гранична полиция“ в Драгоман, Елхово и Кюстендил.

С доставените автомобили ще се повиши мобилността на граничните наряди, ще се създадат условия за бързото им реагиране при възникване на необходимост. Те ще повишат възможностите за участие на служителите на ГДГП в провеждането на гранично-полицейски операции, в съвместни операции с други структури на МВР, както и в такива на международно ниво, включително по линия на Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

EspressoNews

Снимки: МВР