„Деня на дивия божур“ в Божурище

1840 преглеждания

Събитието ще започне с изложба-конкурс на детски рисунки

На 22 май, Международен ден на биоразнообразието, в Народно Читалище „Христо Ботев 1934“ гр. Божурище, ще се проведе за първи път „Деня на дивия божур".

Събитието ще започне в 10:00 ч. с изложба-конкурс на детски рисунки, в който се включиха деца от цялата страна, на възраст между 4г. и 16г., разделени в три категории. Освен журито, и всеки посетил изложбата ще може да даде своя глас за избраната от него творба. Изборът се очертава да е труден освен поради големия брой рисунки, изпратени от Сливен, Габрово, Харманли, Ботевград и много други градове, но и поради силно изразената артистичност и използването на голямо разнообразие на техники.

По същото време, от 10:00 ч. до 12:00 ч. ще се проведат творчески ателиета за деца в предучилищна възраст и ученици от 1-ви до 7-ми клас. Те се осъществяват със съдействието на Българска Фондация Биоразнообразие и НЧ „ Христо Ботев 1934“. Всяко дете, което желае, ще може да се включи и да изработи собствено божурче от глина или хартия, което да си отнесе вкъщи, а младите художници ще могат да участват в рисуването върху голямо платно.

От 12:00 ч. ще се проведе публична лекция, с дискусия за дивите божури и защитените територии в България, представени от гост-лекторите инж. Тома Белев и д-р Десислава Алексова от АПБ и Десислава Гюрова - главен експерт флора в ДПП Витоша. По време на дискусията се очакват мнения и предложения от участващите, за това как да опазим застрашения от изчезване вид, чиято заплаха е все още реалност. Разорават се последните естествени находища на теснолистен божур, само защото те се намират на сегашната граница на защитената местност, и масово се игнорира факта, че съгласно Закона за биологичното разнообразие този вид трябва да бъде опазван навсякъде в природата.

В 13:30 ч. ще бъдат обявени победителите в конкурса и ще се проведе награждаването на участниците, като организаторите, Асоциация на парковете в България, Народно читалище „Христо Ботев 1934“ гр. Божурище и Българска Фондация Биоразнообразие обещават да има изненади на място.

В „Денят на дивия божур" се очакват гости от РИОСВ София, МОСВ, Софийска община, община Божурище, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, детски градини и училища, както и различни неправителствени организации. Организаторите изразяват своята благодарност към всички участници, включили се в конкурса и днес на място, към съмишлениците и тези, които допринесоха първият „Ден на дивия божур" да се превърне в реалност.

EspressoNews