„Муа у тупан” в НЧ „Съзнание 1907“ град Сливница

1881 преглеждания

На 28 април (петък) от 19.00 ч. в Народно читалище „Съзнание 1907“ град Сливница ще бъде представена комедията-смешавица „Муа у тупан“.

„Муа у тупан“ не е някакво завързано френско заглавие, а българска комедия за човека и неговия свят или за мухата в тъпана. Известният наш драматург и сценарист Боян Папазов написва този фарс преди трийсетина години, но той продължава да звучи съвременно, защото авторът майсторски е уловил най-важното от нашата народопсихология.

В повече от случаите, човек бъзука като муха в тъпан и е подчинен на най-нисшите си страсти - „ручанье", пие-нье", „гнявенье" и „тепанье"... Главният герой, подбуден от своята изгора, тръгва „по свето” - да търси отговорите на трите вечни въпроса: „Кой си ти, от дека идеш и дека че одиш кога умреш?” По пътя си среща разнообразни зоологически индивиди – „залупеняци”, „улаветини”, живи „мрътавци” и „измекяри”.

Тази комедия – смешавица е забавна, защото с езика на любопитния ни народен шопски диалект, говори за трагикомичните абсурди в нашия личен и обществен живот.

Билетите са на стойност 5 лв. и могат да бъдат закупени в канцеларията на читалището.

 

EspressoNews