„Прегръдката“ на Ода Жон гостува на Вазовата екопътека в община Своге

7176 преглеждания

Скулптурата е създадена като пътуващ проект, който среща публиката на различни места в страната

От 23 октомври завладяващата скулптура на Ода Жон „Прегръдката“ може да бъде видяна от почитателите на изкуството и влюбените в планината по време на разходката им из живописната Вазова екопътека в село Заселе, община Своге.  Домакин и партньор на третата точка от необичайното пътешествие на уникалната скулптора е Община Своге.  

Възпятата от Иван Вазов красота на Искърския пролом в разказа „Дядо Йоцо гледа“ автентично може да бъде видяна през погледа на класика точно от мястото, подслонило пътуващата статуя. Уникалната синергия между величието на природата, корените на историята и високите вибрации на изкуството, въплътили най-топлото чувство – майчината любов, може да бъде съпреживяно на Вазовата пътека до 19-ти ноември.

Замислена от създателката си - българската художничка Ода Жон, като пътуващ проект, скулптурата се впуска в артистично приключение и вълнуващи срещи с ценители, в пет спиращи дъха точки на България, специално подбрани от авторката и куратора на проекта Христина Бобокова.

Началото и първата среща с публика бе поставено в курортно селище Варвара, където статуята можеше да бъде видяна от 1 до 25 септември. След безбрежния престой над морската шир, „Прегръдката“ продължи пътя си към Северна България, където бе изправена пред футуристичните скални форми на „Кариера Ветово – участък Запад 4″ от 27 септември до 20 октомври.

„Прегръдката“ е монументална бронзова скулптура, създадена през 2018 година, който нейният автор - художничката Ода Жон, развива като пътуващ арт проект из страната. Творбата представлява авторското виждане за пиетата – символ на безкрайната майчина обич и излиза извън тази конотация на любовта, извисявайки чувството над всички различия -  религии, идеологии, над мимолетното. „Прегръдката“ ще завърши одисеята си в София през декември. Преди това ще намери своя собствен артистичен език на комуникация с природата, на още две локации в страната, сред които и живописната „Вазова пътека“ в района на Своге.

Информация за пътуването и локациите за среща с „Прегръдката“ може да се открият на официалния Инстаграм профил на скулптурата: www.instagram.com/the_caress_project

А също на официалния сайт на проекта:  https://www.thecaress.net/

Първата голяма ретроспективна изложба на Ода в България, наречена „Сърцевина“, ще бъде открита на 22 ноември в Национална художествена галерия.

Източник: Община Своге