„Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“

1162 преглеждания

Кампанията за пролетно почистване на града ще продължи и през следващия уикенд

На 6-ти април, събота, в 10:30 ч. на площад „Македония“ стартира кампания за пролетно почистване на Благоевград, която се провежда под патронажа на кмета на града д-р Атанас Камбитов. Той приветства жителите на града и всички доброволци, участващи в инициативата на Общината, със следните думи:

„Нека заедно направим така, че нашият град да бъде по-чист, по-привлекателен, по-спретнат. Нека заедно дадем пример не само на нашите деца, а и на тези, които замърсяват. И ако малка част от тези, които не пазят чисто, се променят, това би било  успех. Аз съм сигурен, че ще успеем! Сигурен съм, че всички ни обединява едно – обичта към нашия град. Днес обичаме Благоевград повече от вчера, а утре ще го обичаме повече от днес!“

Председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков, обществения посредник доц. Валентин Василев и заместник-кметовете на Благоевград също присъстваха на откриването на кампанията редом до кмета и най-сърдечно поздравиха гражданите за инициативата, която ще бъде ежегодна и ще се провежда всяка пролет. Тази година тя се провежда в рамките на два уикенда – 6-ти и 7-ми април и 13-ти и 14-ти април.

Талантливите деца от Музикално училище „Престо“ се погрижиха за веселото и сговорно начало на почистването, така че благоевградчани да се трудят „с песен на уста“.

Жителите на града и доброволците получиха помощни материали за почистване като метли, чували, ръкавици, разсад, градински инструменти, както и тениски и шапки с логото на кампанията, в пет пункта в града. В този и следващия уикенд те са разположени в кварталите, както и в центъра на града на площад „Македония“. В кв. „Еленово“ шатрата (пунктът) ще бъде позиционирана пред Спортен комплекс „Пирин“, в кв. „Струмско“ срещу магазин „Стоми“, а в кв. „Грамада“ пред бившето „Аско Деница“. Шатрата за кв. „Освобождение“ и кв. „Запад“ ще бъде  разположена в двора на бившия механотехникум.

С блага усмивка и засилен ентусиазъм, доброволците от Детски парламент-Благоевград ще раздават материалите на участниците в продължаващата инициатива и следващия уикенд на 13-ти и 14-ти април, както го правеха и през изминалата събота и неделя. За осигуряването на материалите и изнасянето на чувалите със смет, имат отговорността партньорите на новата кампания на Община Благоевград – Еко Партнърс, „Биострой“ и търговските вериги „Метро“ и „Mr. Bricolage”.

Първият уикенд бе особено успешен, като д-р Камбитов се включи заедно с гражданите в почистването на коритото на река Благоевградска Бистрица, а дамите от Съвета на жените изработиха саксии от стари гуми и превърнаха двора на болницата в по-красиво място. Междувременно стотици жители излязоха пред домовете си и се обединиха със съгражданите си, за да изчистят районите, в които живеят. Те се погрижиха заедно да почистят детските площадки и занемарените градинки пред жилищните блокове, в които посадиха красиви храсти. Много хора се опитаха да рециклират разделно, като използваха зелени и жълти чували за почистване.

Главният еколог на Община Благоевград разясни, че ще има пейки за награди, които ще бъдат дадени на жителите на местата, придобили нов облик, благодарение на труда и усилията, вложени в облагородяването им. На официалната страница на Общината във Facebook, гражданите могат да публикуват снимки, които да са направени преди, по време и след почистването на замърсените райони. Петте снимки, събрали най-много харесвания, ще спечелят заслужено пейки, а те ще бъдат раздадени на финала на тазгодишната кампания – 14-ти април.

Идеята на кампанията е нашият град да се превърне в по-чисто и в по-зелено място, приятно за отдих и живеене. Инициативата „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“ цели да възпита в гражданите любов и уважение към природата, също така и да поощри трудещите се и опазващите околната среда доброволци. Посланието й е да се замисляме повече къде изхвърляме отпадъците си, за да поддържаме чиста природата около себе си, тъй като всеки от нас носи отговорност за състоянието на заобикалящия го свят.

Материалът е изготвен от Мария Чорбаджийска ученичка в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца