11 тематични ботанически зони и изцяло нова визия на площада ще има Костинброд

2474 преглеждания

Вижте подробности за двата мащабни проекта, които стартират в града

Подробна информация за двата предстоящи проекта в Костинброд даде заместник-кметът инж. Габриела Георгиева в новия брой на местния информационен бюлетин.

Започналата реконструкцията на централния площад „Иван Вазов“ предвижда изцяло нова визия на пространството по отношение на плановата и обемно пространствената композиция. В източната част на площада ще бъде оформено озеленяване, където ще бъдат разположени алеи, детска площадка и декоративна водна площ.

Предвидени са още места за отдих и почивка. Настилката ще бъде изцяло подновена от два типа павета. Проектът включва и ремонт на ул.“Христо Ботев“ в участъка от ул.“Охрид“ до ул.“Димчо Дебелянов“. Също така ще бъдат ремонтирани и паркингите от двете страни на НЧ “Иван Вазов-1947“. С ремонта на площада ще се добави и така липсващото на местните централно озеленяване.

Другият мащабен проект за община Костинброд е „Ботаническа градина-парк“. Имотът  на така нареченото „опитно поле“ на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ е вече общински. Площта му е 16 декара. В него има две сгради, които също са вече общинска собственост. Концепцията за парка е нещо ново, напълно ориентирано както към хората, живеещи в Костинброд, така и към посетителите от околните населени места, уточнява инж. Георгиева.

Концептуалният проект предвижда обособяването на 11 отделни тематични зони. Всяка ще има собствена функция и цел. Зоните ще са разделени на „Японски кът“, „Пролетна наслада“, „Амфитеатър“ , „Розариум“, фонтан с водни лилии и кът, наречен „Тайната градина“. Двете съществуващи сгради са предвидени за зимната градина, където ще се съхраняват и отглеждат растенията.

Другата сграда към момента ще бъде консервирана, до осигуряване на финансов ресурс за изграждане на зала или физкултурен салон. Новият парк на град Костинброд  ще има общо 266 броя широколистни и 167 броя иглолистни дървета, в това число 82 вида декоративни форми широколистни и 24 вида декоративни форми иглолистни дървета. В парка ще има и място за скейтбордисти и заведения.

EspressoNews