70% от българите усещат повишение на цените, сочи проучване на Галъп

984 преглеждания

Повечето не одобряват смяната на часовото време през пролетта и есента

Мнозинство от 70 на сто от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват. От интервюираните 74 на сто очакват, че повишението на цените на основните стоки ще продължи.

Мнозинството от българските граждани не одобряват смяната на часовото време през пролетта и есента.

Данните са от независимото във финансирането си национално представително изследване, осъществявано всеки месец, известно като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл", съобщават от социологическата агенция.

Проучването от 5 до 12 октомври е сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души. От тях 18 на сто отговарят, че в последните седмици не са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват, а 3 на сто - че са усетили намаление. Останалите или нямат мнение, или не са отговорили.

Демографските показатели сочат, че най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението, хората с по-ниски доходи и живеещите в селата. Привържениците на БСП са усетили най-силно повишението на цените, но и мнозинството от привържениците на ГЕРБ също твърдят това, макар и не в същата степен. Увеличението на цените са усетили и мнозинството от хората с по-високи доходи, отбелязват от "Галъп".

На въпроса за цените, задаван всеки месец или на тримесечие, 14 на сто отговарят, че няма да има промяна, а едва 2 на сто вярват, че ще намаляват. Останалите се затрудняват да отговорят. Според изследователите, това е осезаемо увеличаване на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци. Предишният подобен скок е бил през пролетта на 2017 г., когато отново е анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите.

В последните няколко години очакванията за ръст на цените се движат в диапазони около и над 60 на сто от българите, а около и под 20 на сто очакват цените да остават същите. По традиция минимални са дяловете на онези, които очакват цените да се понижават.

По актуалната напоследък тема за смяната на часовото време 59 на сто от интервюираните по-скоро не одобряват смяната по принцип, 20 на сто по-скоро нямат мнение, а 13 на сто по-скоро одобряват сезонната промяна на времето. Останалите са се затруднили да отговорят.

По-възрастните и работещите по-чувствително не одобряват практиката за смяната на часовото време, а младите и неработещите нямат толкова ясно изградено мнение, макар че и сред тях противниците на смяната на часовото време са мнозинство, коментират от "Галъп интернешънъл".

Източник: БТА