Ани Павлова със злато и сребро от Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 г.

3293 преглеждания

Победителката в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет" с личен резултат на скок дължина и троен скок

Младата надежда на леката атлетика Ани Павлова спечели два медала от Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години. Надпреварата се проведе на 26 и 27 май в град София и събра състезатели от десетки клубове от цялата страна.

В събота се проведе дисциплината дълъг скок, където талантливата врачанка се пребори с конкуренцията на още 30 момичета и влезе на финала с девети резултат от 4.91 м. 13 момичета се класираха на финала, като първа бе Алина Грънчарова от СКЛА „Феникс 2004“ - Плевен. До петия опит на финала, възпитаничката на АК „Враца“, бе извън зоната на медалите с резултат от 5.28, постигнат във втория опит, а водач във временното класиране бе Александра Янева от „Супер спорт“ – Варна с 5.40, постигнати в четвъртия опит.  В предпоследния скок от финала, Ани прелетя 5.49 м., което е и личен резултат за нея в тази дисциплина. Във финалния опит две състезателки направиха резултат само на един сантиметър от нейния – 5.48 м. Това са Вивиан Кръстева от „Рилски атлет“ – Самоков и Десислава Йорданова от АК „Павел Павлов“- Враца.

Така на стъбличката на победителите в дисциплината се наредиха две врачанки – Ани Павлова със златен и Десислава Йорданова с бронзов медал, среброто отиде при Вивиан Кръстева от Самоков. Победителката в квалификациите Алина Грънчарова остана пета, а Александра Янева четвърта. Призовата шестица се допълва от Мартина Йорданова от „КЛАСА“.

В неделния ден се проведе надпреварата в коронната дисциплина на Ани Павлова – тройния скок. В надпреварата участваха седем състезателки, като в битката за призовите места младата врачанка се пребори за второто място, като постигна личен резултат от 11.80 м. Петият опит отново бе върхов за нея, като само три сантиметра не достигнаха, за да заслужи златото. Първа се класира плевенчанката Ани Грънчарова, която в четвъртия си опит скочи 11.83 см. Всичките опити на двете момичета бяха над 11 метра, като само още една състезателка във финала постигна резултат над тази граница – Мартина Йорданова от "КЛАСА", която в петия си опит скочи 11.20 см., достатъчни за бронзовия медал.

В най-атрактивната лекоатлетическа дисциплина – бягането на сто метра, златото грабна Мария Симовска от СК „Спортико“, която изпревари  Екатерина Фирсина от „Евър“ – Варна и Мила Димитрова от „Академик“ – София, които си поделиха сребърния медал. Състезанията от Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 г., преминаха при силен попътен вятър. Всички резултати и класирания, при девойките, можете да намерите тук.

Екипът на EspressoNews напомня, че освен талантлив спортист, на който желаем само успехи, Ани Павлова е и талантлив автор. Смелото ѝ перо и оригиналния подход към разработваните теми в третото издание на конкурса „Работилница за репортери“ и помогнаха да се пребори с конкуренцията на над 80 момичета и момчета от шест общини, които се включиха в ученическия конкурс-обучение за бъдещи журналисти. В творческата надпревара, тя сподели първото място с Теодора Александрова също от Враца. Успешното представяне на двете момичета в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ осигури домакинството на церемонията на четвъртото издание на конкурса да се проведе в старопланинския град, известен с богатата си история и революционно минало.

Мария Маркова