Безглутенова паста със спанак от Ивелина Кирилова

2421 преглеждания

Преди седмица майка ми ме попита дали знам производител на безглутенови изделия, точно като по поръчка. Интересуваше се нейна приятелка, която има някакъв здравословен проблем и трябва да се храни с “Gluten free” продукти и знае, че постоянно се интересувам и купувам healthy неща и ще я насоча. Повечето от вас, които ме следят и ме познават са забелязали колко много се запалих по здравословно хранене.  Дори колегите ми се шегуват и всеки път, когато в офиса има нещо за хапване без глутен, без захар, с протеин, без ГМО казват:”Оооо, Иве, това е за теб! От твоите “вкусотии”, ние ще пропуснем!”. 

В Америка изчетох какво ли не за глутена, за вредните храни, за трите бели отрови- брашното, захарта и солта. На втората ми бригада работех в магазин за сладки и фъдж и един от честите въпроси, които клиентите задаваха беше: “Is this gluten free?”(Това без глутен ли е?).  Забелязах как глутенът е като някакво “страшилище” за хората и как  е важно да обръщаме внимание на здравето си, на начина на хранене, на това как изглеждаме. Не мислите ли?

Запознах се бранд, който произвежда безглутенови изделия, има интересни мисия и цели, апетитни рецептите в сайта, паста, паста и пак паста! Ах, la dolce vita! Предложиха ми да ги опитам и да открия разликата между обикновената паста и тяхната. Е, да, определено има! Казва го човек, който може да живее само на паста и не прави разлика, защото я яде под всякаква форма – с месо, без, със сметана, песто, изобщоо… ВСИЧКО! Няма да задълбавам в съставките и многобройните видове.  

Искам да Ви покажа рецептата, по която се ръководих и която се получи сполучливо. ( Добре че, мама и брат ми живеят в съседния блок, за да има с кого да споделя вкусотията.) Ето и рецептата:

Необходими продукти:

Безглутенова паста – Аз използвах Penne

Спанак – едно пакетче

Готварска сметана – 200мл.

Синьо сирене – 100 -150гр., по Ваш вкус

Скилидки чесън – сложих две, за да не стане много чесново, защото добавих олио от трюфели, в което също има чесън

Индийско орехче – на око

Сол – на око

Прясно смлян черен пипер – на око

Зехтин – 2 ч.л. + няколко капки oлио от бял трюфел

Пармезан за поръсване – по желание

Начин на приготвяне

В тиган загрейте зехтина и добавете нарязания чесън, докато омекне и се ароматизира зехтинът. Добавете сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче и оставете течността да заври и да се сгъсти. След това добавете синьото сирене и продължете да бъркате до пълното му разтапяне.

Бланширайте спанака: заливате го за кратко  с гореща, леко подсолена вода, след това го прибавяте към вече готовия млечен сос.

Сварете паста в дълбока тенджера с голямо количество подсолена вода за около 8-10минути. Веднага след сваряването прибавете пастата към соса. Сервирайте гореща и поръсете с прясно настърган пармезан.

Подредете масата stylish и Поднесете с охладено бяло вино.

Ивелина Кирилова