В сърцето на Северозапада

2262 преглеждания

Светът на моя Дом

Виждали ли сте някога внушителните скали на Врачанския Балкан, спускащи се по отвесните склонове на планината? Чували ли сте бълбукащите води на река Лева, които гальовно отмиват всяко камъче, попаднало в коритото ѝ? Изкачвали ли сте се по стръмните горски пътеки, водещи до грандиозния водопад Скакля? А връх Околчица – него покорявали ли сте? Не сте? Значи е време да ви разкрия един изцяло нов свят, изпълнен с пищни природни феномени, културни паметници, традиционни събития и спиращи дъха гледки… Светът на моя Дом.

Нека започна с един от символите на родния ми град Враца, а именно с прохода Вратцата и неговите величествени скали, които определено са сред най-желаните обекти на всеки алпинист. Е, аз не се катеря по гигантски парчета камъни, но пък умея да се възхищавам на заобикалящата ме природа, която Вселената като че ли ми е поднесла като дар. Любовта ми към това място съществува още откакто бях дете. Неделните разходки до Вратцата бяха неизменна част от уикенда, било то пеша или пък с колело. На път дотам се наслаждавах на зашеметяващата природна картина, чийто фон бе изпълнен от клокотещия звук на близкия приток и от нестихващите песни на чуруликащите птици. И това бе само началото… Стигнех ли прохода – там вече се потапях в истинската магия! Можех да прекарвам часове наред, скитайки из малките зелени полянки и шляпайки из бистрите води на река Лева, като същевременно се взирах във величествената красота на скалите и горите, които бяха като полепнали по небосклона. И днес, няколко години по-късно, сякаш всичко е постарому, с малката разлика, че отдавна не прекарвам почивните си дни, приключенствайки из непознатите дървени стъпала и кални пътечки. Но винаги се удивявам от видяното, все едно попадам между каменните стени на планината за пръв път… Красота, величие, спокойствие!  

Прехвърлям се към друга моя любима местна „дестинация” и по-точно – живописния водопад Скакля. Прекрасен феномен, който може да се зърне от всеки край на града поради рекордната си височина от 141 метра. Докосвала съм се до красотата му два пъти и мога да ви уверя, че това е най-чистото олицетворение на думите мистика, уют и изящество. Подножието на водопада осигурява близък допир със изсипващите му се води, а след като се преборите със стръмните пътечки и каменни сипеи, можете да се полюбувате и на пейзажа от върха. Горната му част е като неопитомена дива местност – безкрайна зелена равнина, окупирана от бродещи наоколо коне, и морскосиньо небе, което сякаш е погълнато от волния полет на носещите се по вятъра скални орли. А за панорамните гледки, които се открояват… Те са способни да те оставят без дъх, без думи. И тук питам – изобщо възможно ли е да не обикнеш родината си, когато тя те дарява с толкова ценни богатства?

Но понякога домът не се свързва само с красотата на природата около нас, а с традициите, които ни се повеляват, със страшните, но славни стъпки, които националните ни герои са превърнали в неотмиващ се отпечатък в нашите съзнания. Ако случайно сте минавали покрай град Враца, няма как да не сте забелязали паметника на огромния опълченски кръст, подаващ се от един от върховете на Врачанския Балкан. Това е връх Околчица – символ на Ботевата кръв и слава. Освен, че е място, което е най-близко до фаталното сражение на десетки български дейци, той е и кулминационната точка на най-патриотичното и най-истинско ежегодно българско събитие, а именно – Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета” Козлодуй-Околчица. Като горд походник, на когото тази година му предстои третото участие във въпросното мероприятие, смея да твърдя, че периодът 27 май – 2 юни, е най-очакваната седмица от годината на всеки родолюбец. Невероятно е да видиш как хиляди българи от различни краища на страната застават рамо до рамо с теб, смело крачейки по следите на най-емблематичния български революционер и неговата дружина. Да развявате гордо българското знаме, докато пеете патриотични песни и слушате гръмогласните скандирания, идващи от другия край на походната колона. Това са моментите, които ни учат на уважение и любов към родината, моменти, които си струват да бъдат изживени – поне веднъж. А върхът винаги може да ви плени с пищния си просторен изглед към многобройните врачански села и поля, но, повярвайте, нищо не може да сравни гледката с тази след успешно извървян 120-километров славен път.

А сега видяхте ли отвесните скали на Балкана? Чухте ли шумните води на река Лева? Стигнахте ли до водопад Скакля и връх Околчица? Да, може би донякъде. Но не оставяйте пътешествието ви да трае само докато четете тези няколко реда. Продължете го, докато не откриете магията и не опознаете родината си. Продължете го, докато не намерите себе си. Защото природата, историята и обичаите – те са нашите корени… Те са пътят към дома.

Материалът е изготвен от Никол Николаева ученичка от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

Снимки - Никол Николаева

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца