Говорим ли за любов с децата?

1631 преглеждания

Св. Валентин вече отмина, но една конкретна случка ме наведе на мисълта отново за любовта, този път за любовта сред децата и подрастващите. Дъщерята на мой познат, която е на 14г., през последните месеци се оплаква от отношението на свой съученик, и по-точно, ,,грубите” му закачки, които тя не може да приеме. Например, почти постоянно той ходи след нея, мокри учебника й, включва се във всеки разговор, който тя води с другите, което за нея е нахално и досадно, и по нейните думи, трудно се издържа.

Хвърляйки поглед върху ситуацията човек веднага би си помислил, че момичето може да е жертва на агресия, от страна на съученика й. Но на темата за агресията ще разгледам друг път. Тук ми се  иска да обърна внимание на това, че монетата винаги има две страни, и е очевидно, че въпросният съученик харесва детето на моят близък приятел, и чрез постъпките си се той опитва да привлече внимание, в този случай обаче неуспешно.

Това ме накара да се замисля, как децата на тази възраст изразяват любовта си и какво ние, възрастните  им казваме и показваме, за да преминат по-лесно през този период на влюбване или разлюбване.

Децата още от ранна възраст започват да проявяват интерес към срещуположния пол. Но през годините, този интерес се проявява по различен начин. В тази ситуация подрастващото момче избира да преследва,  да се намесва, да мокри учебници и тетрадки и т.н., за да покаже, че е влюбен, че нещо се случва с него, има интерес към някого. Ако и Вашият син има подобно поведение, и вече се оплакват от него, че тормози възлюбената, то ето как може да му помогнете.

Поговорете със сина си за това, че истинският мъж, ако иска да изрази своето възхищение към момичето, което харесва, не я бие с учебника по главата, не я дърпа за опашката, а се учи да й помага, да се грижи за нея. ,,Ето, татко помага на мама да носи тежките чанти, а ти можеш да й помогнеш да носи чантата си”. Дайте му пример със семействата на Ваши близки и приятели, или пък примери от книги и филми. Попитайте го, дали би искал да подражава на някой, има ли пример, който следва в създалата се ситуация.

Важно е да уточним, че този разговор се провежда между баща и син, само бащината фигура може истински да въведе сина си в темата за любовта. Ако тя отсъства, препоръчително е това да направи друга мъжка фигура, било то роднина или приятел. Разговорът с Вашия син нека да бъде спокоен, откровен, с уважителен тон. Това ще му помогне не само в тази ситуация, но и ще затвърди Вашите отношения на доверие и честност.

За да покажем на детето си и нежната страна на любовта, защо да не му предложим да поздрави избраницата си с едно стихотворение или песен. А ако има желание, може и то само да измисли някое, което да посвети на нея. А ако разполага и с джобни пари, или някоя събрана сума, предложете му да й купи подарък, така трудно ще остане незабелязан от нея.

И ако тези съвети са изпълнени успешно, и Вашето дете сияе от щастие, защото любовта му е споделена, не забравяйте, да поговорите с него и за различните кризи през които преминава тя. Разбира се, никой не очаква от Вас да започнете да го преследвате и непрекъснато да поучавате, все пак той трябва да достигне до истината сам. Но имайте едно наум, и бъдете насреща, когато например то се сблъска с реалния образ на отсрещния човек, след като дълго го е идеализирал, и преживее разочарование.

И не на последно място сексът също е важна тема, която трябва да се спомене. Разговорът за секса задължително се провежда с човек от същия пол, най-добре да е от семейството. Не се смущавайте да говорите на тази тема с децата си, ако не се чувствате достатъчно уверени, прочетете подходяща литература, споделете своят опит и изводите, до които сте достигнали. Това наистина ще бъде много ценно и полезно за тях.

Говорете с децата си за всичко, и особено за любовта, най-вече за нея!

Вяра Стефанова