Голяма картинна изложба в Своге за празника на града

1095 преглеждания

Официалното откриване е на 29 юни

Частен музей „Арете“, с куратор Арес-Антик, представят изложба от Колекция живопис „Български образи и гледки”. 33-те картини, които са малка част от голямата колекция, могат да бъдат видяни в залата на Народно читалище „Градище 1907”, гр. Своге от 24 юни до 10 юли, като официалното откриване на експозицията ще бъде на празника на град Своге - 29 юни от 18:45 ч. Картините са създадени от български и чуждестранни автори и изобразяват български природни пейзажи и исторически образи.

Частен музей „Арете“ е първият частен музей в България, съобразен с изискванията на европейското културно законодателство, чиито експонати са идентифицирани и социализирани чрез излагане във витрините на Националния исторически музей, Националния археологически музей, Националния военно-исторически музей, както и като гостуващи в музеи в Брюксел (Белгия), Маастрихт (Холандия), Мадрид (Испания) и Москва (Русия).

Началото на колекциите „Арете“ е поставено през 1991г. с бронзовата фигурка на трако-елино-римския бог на войната – Арес-Марс. В продължение на годините към нея целенасочено са прибавяни други експонати, средновековни религиозни изображения, малки пластики и картини от Античността, Средновековието и Новото време. По този начин са обособени тематичните колекции:

Арес - антични предмети, въоръжение и украшения

- Армията на Бога - средновековна иконопис и стенопис

- Земя на труд и любов - графика и малка пластика

- Български образи и гледки - живопис

- Бродирани гоблени.

През 2000г. колекциите получават юридическа регистрация по чл. 149 от Закона за лицата и семейството като Частен музей „Арес“, а от януари 2015г. по Закона за културното наследство като Частен музей „Арете“.Експонатите и колекциите са база, върху която се извършва обучение на ученици и студенти от София и градовете, в които гостуват временни изложби.