Десетки жители и гости на Костинброд почетоха делото на Ботев и на загиналите за свобода

1426 преглеждания

Пред паметника на загиналите във войните в Бучин проход

За втора поредна година внушителният паметник на български войник в село Бучин проход събра десетки жители и гости на община Костинброд на официалното честване на 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

На събитието присъстваха представители на общинското ръководство, военни, граждани.

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов, заедно с кмета на с. Бучин проход Бойко Борисов и военно формирование 34 420 – Костинброд се изправиха пред паметника и почетоха загиналите под звуците на химна на Република България. След като командирът на караула даде команда: „Караул, мирно!“, „Шапки долу!“, „На колене!“, всички присъстващи се преклониха и запазиха минута мълчание.

Последва поднасянето на венци от името на Община Костинброд, Общински съвет-Костинброд и от сержантите и офицерите от запаса и резерва – Костинброд. Цветя поднесоха и присъстващите на честването граждани и гости.

Приветствено слово отправи кметът на Костинброд, който изтъкна великото дело и саможертва на Христо Ботев и неговите четници, както и на загиналите във войните от Костинброд, в чиято чест се издига и паметникът в Бучин проход.

Монументът на загиналите от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г. бе открит след неговото реновиране на 2 юни 2017 г. Той е изключително ценен за местните, защото представлява единствената в общината статуя на воин в цял ръст.

EspressoNews