Днес е Сретение Господне

1556 преглеждания

Сретение Господне е един от четирите празника, посветени на Богородица.

На втори февруари Православната църква отбелязва един от 12-те големи църковни празници в годината - Сретение Господне. Сретение Господне е един от четирите празника, посветени на Богородица. 

Според Старозаветния закон всяко първородно дете от мъжки пол се посвещава на Бога. Определена била и цената за откупуване на новороденото. След навършване на 40 дни майката на детето принасяла агне в жертва на Бога. На Сретение Господне Света Богородица се подчинила на този закон. Донесла своя младенец в Йерусалимския храм. По това време в Йерусалим живеел благочестивият старец Симеон. От Светия дух му било обещано, че той няма да види смърт, докато не видят очите му родения от девица. Когато Света Богородица донесла своя младенец в храма, праведният Симеон го прегърнал и в пророческо вдъхновение извикал "Сега отпускаш твоя раб, владико!". 

Преданието разказва, че Симеон бил един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар назначил с тази преводаческа задача. На Симеон се паднала задачата да преведе книгата на пророк Исаия. Когато стигнал до глава 7, стих 14, помислил, че има някаква грешка, защото там е казано: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил.“ Симеон се опитал да поправи думата „Девица“, но Ангел Господен го спрял: „Писането е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи!“

Сретение Господне се отбелязва на втори и трети февруари, като втория ден е посветен на св. Симеон, познал Спасителя, който бил познат и от пророчица Ана. По благочестив обичай новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.

В националната ни традиция, в някои от регионите на България, този ден се почита като ден на мъжкото начало и мъжките деца в семейството и се нарича "Петльов ден". Името му се свързва с легенда от времето на османското владичество, свързана с данъка девширме, когато за да спаси детето си от тежката съдба, майка заколва петел и с кръвта му оставя белег, за да докаже пред османлиите, че е убила детето си, за да не стане еничар. 

 

EspressoNews