Евгения Анакиева: „Да се създаде традицията, да се запази и да се развива е нещо изключително“

2272 преглеждания

С директора на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Сливница, разговаря Теодора Николова

По случай 150-тата годишнина на СУ „Св. Св. Кирил и Методий" град Сливница, се срещнах с директора на нашето училището - Евгения Анакиева. Тя ме прие с усмивка и ми разказа за своята работа, подготовката на празника и предстоящите събития. 

Госпожо Анакиева, знаем, че сте възпитаник на нашето училище. Различен ли е начинът, по който го виждате сега като директор?

Естествено, че е различен! По един начин го виждаш когато си ученик, по друг, когато станеш учител и по съвсем различен от позицията на директор. Това е така, защото ученикът ходи на училище, за да учи, да се забавлява и да се среща с приятели. От друга страна учителят ходи, за да работи, да дава всичко от себе си на учениците, а когато станеш директор, нещата се гледат от много по- глобална гледна точка. Той има цялата отговорност, за всеки един и за  всичко, което се случва в училище.

Кое беше най-голямото предизвикателство, когато станахте директор?

В началото беше много трудно, тъй като точно тогава се сменяше цялата нормативна уредба в системата на предучилищното и училищното образование. Законът бе променен, което доведе до смяна на всички наредби, с които работим в училище. За мен това беше стрес, но съм сигурна, че е повлияло на учителите, а и на част от учениците. Особено на тези, които трябваше да кандидатстват и на които им предстоеше да се дипломират, защото имаше промяна и в матурите.  

150 години са респектираща история за едно училище. С какви чувства посрещате тази годишнина?

Така е! 150 години да съществува едно училище е страшно много време. Да се създаде традицията, да се запази и да се развива е нещо изключително. Чувствата са много. Уважение към всички хора, кса създали тази образователна институция в Сливница и са допринесли за утвърждаването ѝ през годините и до днес.

По повод предстоящия празник какви дейности предвиждате? 

Дейностите за празника вече започнаха. На 14-ти февруари в начален курс се проведе час по религия, по случай рождението на Константин Кирил Философ. Ученици от 2-ри и 4-ти клас, съвместно със Софийската митрополия, разказаха за живота и делата на светеца. По настоящем в часовете по "Изобразително изкуство" и "Технологии", се изработват буквите, които ще бъдат представени на 13-ти май. Тогава ще бъде големият ден, в който ще отбележим нашата годишнина. За учениците от горен курс бяха обявени конкурси за есе, стихотворение и презентация на тема „Моето училище". В самия ден предвиждаме демонстрация в кабинетите по физика и химия и чрез опити да покажем интересната страна на тези трудни предмети. Вечерта, преди тържествения концерт, ще се проведе шествие през града. Ще участват всички ученици, носейки 150 метров трибагреник, символ на 150-тата годишнина на училището. В 17:30 ч. в зала „Арена Сливница" ще започне концерта, в който учениците ще покажат танцувални, певчески и артистични умения.

Как виждате училището ни след една година?

Това е много малко време и едва ли нещо огромно може да се случи. Но със сигурност ще бъде трудна година на утвърждаване и развиване на училището ни. 

А след десет?

Може би училище, от което ще продължават да излизат качествени, подготвени и мотивирани млади хора. А защо не и да се върнат тук, като учители, които да предават опита си на учениците. 

Какво ще пожелаете на учителите и учениците? 

Ще пожелая здраве на всички колеги. Да бъдат силни и мотивирани, за да работят и да дават всичко, което знаят на учениците си и да продължават напред. А на учениците - никога да не забравят училището и където и да се намират по света, да си спомнят за него с любов и  уважение! 

Материалът е изготвен от Теодора Николова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливница, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца