За поредна година на запад от София чистиха заедно

1344 преглеждания

Вижте кои общини се включиха в зелената инициатива

За поредна година общините на запад от София бяха сред активните участници в инициативата на btv „Да изчистим България заедно“. Тази година кампанията стана част и от най-голямата гражданска инициатива в света - World Clean Up Day 20.

Рекорден брой участници отчете кампанията тази година. В чистенето в цялата страна се включиха 409 073 души, като най-голям брой бяха във Варна – над 30 000. Доброволците успяха да почистят 1.770 млн. кв.м. и да съберат 3754 тона отпадъци.

Уборката в Годеч започна ден по-рано, предаде Актуален глас. В нея се включиха служителите от общинската администрация, които почистиха предварително избрани локации. Това бяха дворът на База 2 на средното училище и района на спортната зала в града.  

Доброволческата акция в Годеч продължи и на 15 септември, когато от местното звено Чистота и младежите от ГЕРБ почистиха улица „Ал. Стамболийски” в града и пространството около манастира „Свети Дух“.

Граждани, общински служители, заместник-кметовете пък се въоръжиха с ръкавици и чували в Костинброд. С общите усилия на всички бяха изчистени 6 нерегламентирани сметища и пътя в участъка от кв. Маслово в Костинброд до село Петърч. В резултат, в община Костинброд бяха събрани 53 тона отпадък.

В община Драгоман в голямото чистене се включиха от МКБППМН, редица доброволци, ученици и формирования на БЧК, които с общи усилия направиха района по-чисто и приятно за живеене място.

Два дни отделиха и в община Своге за почистване. И тази година Община Своге се включи в кампанията „Да изчистим България заедно”. Почистването започна от 14 септември – петък с децата от ДГ ”Александър Вутимски”, гр.Своге, които излязоха и почистиха двора на детската градина. Служители на Община Своге пък почистиха района около градския стадион, дигата, моста над р. Искър, както и трибуните на стадиона.

 На 15 септември активни бяха директори и учители, които почистиха дворовете на училищата и ги подготвиха за първия учебен ден.

Жителите на с. Брезе, с. ленов дол, с. Лесков дол и с. Редина почистиха около главните пътища  преминаващи през населените места. В с. Луково бе почистено около площада и детската площадка, в гр. Своге, с. Владо Тричков, с. Томпсън и с. Гара Бов хората почистиха около домовете си, а в с. Свидня - района около училището.

В резултат от акцията са събрани 11 тона отпадъци от близо 300 включили се доброволци.

EspressoNews
Снимки: Актуален глас, Община Драгоман, Община Костинброд