Започна кандидатстването за прием в гимназия

842 преглеждания

Първото класиране ще излезе до 11 юли

От днес до 5 юли (петък), на електронен адрес: https://priem.mon.bg/, седмокласниците могат да подават документи за кандидатстване в избраните от тях училища. През тази година кандидатстването е изцяло електронно, за да се избегнат грешно написани желания и данни. При нужда от помощ в попълването на формуляра, родителите могат да посетят някое от определените училища-гнезда.

Седмокласниците могат да кандидатстват за неограничен брой училища. В заявлението се изреждат не само училищата - всяка паралелка се вписва като отделно желание. Посочват се областта, градът, желаното училище и конкретната специалност.

Първото класиране ще излезе до 11 юли. След това учениците могат да се запишат там, където са приети, или да изчакат второто класиране (до 18 юли), за което обаче нямат право да пренареждат желанията си в заявлението. Това може да бъде направено за трето класиране.

61 223 ученици са се явили на изпитите по български език и литература и математика. Кандидат-гимназистите ще кандидатстват за близо 2500 паралелки. От тях малко над 1440 професионални, а 1053 са профилирани.

EspressoNews