Иван Мустакичев ще представи „АК Магнит“ на „Байк и рън за Чепън“ 2019

3831 преглеждания

Остава само ден до осмото издание на една от най-обичаните планински надпревари

Остава само ден до осмото издание на една от най-обичаните планински надпревари - „Байк и рън за Чепън“, която ще се проведе на 20 април, край град Драгоман. Тази година в надпреварата за първото място в категория „Хоби 42 км“ ще се включи и представител на завода, световен производител на компоненти за електротехническата индустрия „АК Магнит“ - Иван Мустакичев.

В „АК Магнит“ Иван Мустакичев е повече от 12 години и работи като Продуктов отговорник. В дейността си в компанията се занимава с подобрения на процеси и изделия в Малки Индуктивни Компоненти (МИК) в завода. Хобито на Иван е колоезденето - като любител колоездач кара от около шест-седем години, из територията на град Годеч, където и работи.

За първа година ли се включвате в състезанието?

За трета година ще участвам, но за първа ще представям завода. Много се радвам, че ще мога да го направя с дългогодишното ми хоби – колоезденето. Ще се състезавам под номер 400 в категорията „Хоби 42 км“.

Какви резултати сте постигали досега на „Байк и рън за Чепън“. Участвали ли сте в други велосъстезания?

Първата година имаше много тежки условия. В най-високите части на планината имаше сняг, а аз до момента не бях участвал в каквото и да е състезание. Разбрах за „Байк и рън за Чепън“ в социалните мрежи и реших, че трябва да опитам. Не знаех как да мина трасето  - кога трябва да натисна, кога да карам по-умерено, кога по-силно. Беше ми първото „проучващо“ състезание. Беше изключително трудно изпитание за мен. Част от трасето включва изкачване, при което 90% от участниците бутат колелата си, а само 10 успяват да карат. Наистина се възхищавах на тези хора – на тяхната сила и възможности. Бях много изморен след самото състезание, но и много ми хареса. Завърших го за 4 часа и половина. Амбицирах се и реших да участвам и във велосъстезанията „Спици и бодли“ в гр. Казанлък и „БАЙКанджии“ в гр. Априлци. В Априлци ни посрещна циклон и ни валя дъжд по време на цялото състезание. За зла участ счупих заден дерайльор на около седем-осем километра преди финала и трябваше да бутам колелото до края, за да финиширам. Втората поредна година на „Байк и рън за Чепън“ успях да финиширам за около три часа, вече познавах терена, а и метеорологичните условия бяха много по-добри. Имаше слънце, бях по къс ръкав и къси панталони. Познавах маршрута, знаех кога и какво мога да си позволя. Средната скорост по време на състезанието ми беше 11 км/ч, за сравнение, първият е карал със средна скорост 20 км/ч.

Каква част от живота Ви отделяте на колоезденето?

Винаги, когато ми остане свободно време, обикновено уикендите, си харесвам 20-30 километрова дестинация и се качвам на велосипеда. Често „отскачам“ до Цариброд, Сърбия. Има стар път от Годеч до Цариброд, който е около 25 км и се вие покрай река Нишава. Наслаждавам се на прекрасната природа, живописните планини и скали.

Какви са очакванията Ви за тази година?

Като цяло, очаквам да се забавлявам. Събираме се доста хора, с някои от тях вече се познаваме добре. Мой приятел от гр. Годеч ще участва в маратона по тичане. Надявам се да се представя добре.  С ново колело съм. Първото, с което се състезавах беше любителско, но както казват: „Апетитът идва с яденето“ и реших да инвестирам в по-добро колело и екипировка. Надявам се да успея с представянето си да запаля колегите от завода, които също обичат да карат и следващата година да се включим заедно в състезанието.

Припомняме, че в състезанието за планинско бягане и колоездене с дистанции 21.3 км (полумаратон)  и 40 км (маратон) тази година се очаква да стартират над 400 бегачи и колоездачи. Традиционното пътуване с вагон на БДЖ, в който участниците ще могат удобно да превозят велосипедите си до самия старт  ще бъде от Централна гара София  с влак КПВ10202 със стартов час  07:40 ч., а връщането към София - в 17:45 ч. с влак МБВ7991.

Официалното начало ще бъде дадено в 09:30 ч. от заместник министъра на туризма Любен Кънчев. Състезанието по планинско бягане и колоездене се организира съвместно от магазини „Стената“ и Община Драгоман. Официален партньор на събитието е Министерство на туризма. EspressoNews e медиен партньор на „Байк и рън за Чепън“ 2019.

За АК Магнит:

АК Магнит е дъщерно дружество на AQ GROUP AB (Швеция), който е световен производител на индуктивни компоненти и системи за индустриални клиенти с високи изисквания. Фирмата е производител на компоненти за електротехническата индустрия - трансформатори, индуктори, релета и др. електротехнически компоненти и е базирана в гр. Годеч, намиращ се на около 50 км от София.

Следете АК Магнит във фейсбук: https://www.facebook.com/AQMagnit 

EspressoNews