Катя Петрова: „Важно е да не се отказваш и да продължаваш напред“

2256 преглеждания

Със заместник-директора на ПГ „Велизар Пеев“, Своге, разговаря Йоана Цветанова

Кариерното ориентиране е много важно в живота на един млад човек. То трябва да се обмисли внимателно, като се налага това да стане в етап от живота, които обаче не предразполага младите да мислят точно за това. За това, как помагат в ориентирането на учениците в Професионална гимназия „Велизар Пеев”, град Своге, разговарям с Катя Петрова - заместник-директор на гимназията.

От колко време работите с деца?

Повече от 10 години съм в ПГ „Велизар Пеев”. Работя предимно с ученици от 11 и 12 клас и не бих ги нарекла деца, по-скоро млади хора.

Провеждате ли в гимназията дни за кариерно ориентиране?

Да, провеждаме такива дни. Като професионално училище организираме срещи с работодатели, участия в изложения и производствени стажове. На учениците от 11 и 12 клас се представят възможностите за продължаване на образованието във висшите учебни заведения, като се организират срещи с техни представители.

Как се отразяват те на учениците?

Сигурна съм, че всяка една такава инициатива е от полза за учениците.

Как успявате да откриете таланта във вашите ученици?

Животът в последно време е такъв, че за да успееш не е достатъчно просто да си добър в нещо. Трябва да имаш талант и постоянство. Винаги съм окуражавала учениците да участват в състезания, конкурси, всякакви изяви. Всяко участие е трупане на опит. Дори да не се справиш и да се провалиш, може да се поучиш от грешките си. Важно е да не се отказваш и да продължаваш напред.

А как ги насърчавате да продължават развитието си?

Съвет, който давам на учениците е да търсят среда, където хората са активни, целеустремени, мотивирани, положително настроени, така ще се зареждат с енергия за развитие. Трябва да търсят възможности във всяка ситуация. И да не пропускат тези, които стоят пред тях.

Срещали ли  сте трудности в комуникацията с учениците?

Не бих казала, че срещам трудности в комуникацията. Всеки човек е различен и трябва да се подхожда според човека насреща.

Стажовете, които организира гимназията по какъв начин влияят на учениците?

На 100 % мога да кажа, че излизането извън рамките на учебното заведение е от огромно значение за учениците в положителна посока. Реалните ситуации в живота не могат да бъдат пресъздадени в класната стая.

Има ли ученици, които нямат желание да продължават образованието си? Успявате ли да промените мисленето им?

След като един ученик завърши 12 клас и вземе диплома за средно образование, той има възможност да избере и да продължи образованието си в университет, но може да избере и реализация на пазара на труда. Нашите ученици завършват със свидетелство за професионална квалификация и имат възможността и уменията да започнат работа по съответната професия. Ако човек има желание да продължи да учи нека го направи. Ако иска да работи и чрез работата да се учи и трупа опит, нека го направи така. Важно е да имаш цели и да ги постигаш.

Материалът е изготвен от Йоана Цветанова, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома".

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца