Кметът на Своге Емил Иванов посрещна в града министър Кралев и заместник-министър Михайлова

1678 преглеждания

Министърът на младежта и спорта и заместник-министърът на образованието и науката инспектираха ремонта на физкултурния салон към СУ „Иван Вазов“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова инспектираха ремонта на физкултурния салон към СУ „Иван Вазов“ в град Своге. Физкултурният салон, в който спортуват деца и младежи от всички 37 населени места в общината, се ремонтира с осигурени средства чрез преструктуриране на бюджета на МОН. За реконструкцията и преустройството на спортния обект са предвидени 1 174 679 лева.

Проектът за реконструкция на физкултурния салон предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на съществуващата амортизирана дограма, полагане на спортна подова настилка. Залата ще бъде оборудвана със 189 броя седящи места, от които пет за хора с увреждания. Ще се извърши цялостен ремонт и обзавеждане на съблекалните помещения, изграждане на модерна отоплителна система, оборудване с необходимите приспособления и спортни уреди. Ще бъде изградено техническо помещение и коментаторски пункт. Очаква се реконструкцията да завърши в края на есента тази година. След ремонтните дейности залата ще бъде на разположение на всички клубове на територията на общината - волейбол, баскетбол, таекуондо, художествена гимнастика, акробатика. Освен това, възпитаниците на СУ „Иван Вазов“, които са над 600, ще разполагат с чисто нова, модерна зала за провеждане на часовете по физическо възпитание.

Кметът на община Своге Емил Иванов изказа сърдечни благодарности на министър-председателя Бойко Борисов, на Министерство на младежта и спорта в лицето на министър Кралев, на Министерство на образованието и науката в лицето на заместник-министър Михайлова за подкрепата и финансовата помощ, без която ремонтът на залата не би бил възможен. Г-н Иванов изрази щастието си от факта, че централната и местната власт вървят ръка за ръка в името на здравето и развитието на най-ценното - децата. Подробности за техническото изпълнение на проекта и предстоящите ремонтни дейности даде инж. Валентин Михайлов - заместник-кмет на община Своге, който подчерта, че физкултурният салон не е ремонтиран повече от 34 години.

Министър Кралев благодари на МОН за отделените средства, защото съоръжението е имало спешна нужда от ремонт. Според спортния министър този обект ще бъде даван за пример как трябва да бъдат реконструирани физкултурните салони в страната, за да може с едно съоръжение да се удовлетворяват нуждите на учениците и на спортуващите в региона. По време на посещението си в града министър Кралев бе придружаван от футболната звезда Христо Йовов, който отбеляза, че се радва, когато има възможност да помага на родния Своге и се надява все повече на брой да стават модерните спортни зали в България.

Заместник-министър Михайлова изказа радостта си, че Министерство на образованието и науката е успяло да помогне с финансирането на ремонта. Според заместник- образователния министър училището е в центъра на развитието на детето и следва то да прекарва времето си в него в нормални условия, които да развиват качествата и потенциала му.

Гост на събитието бе и Росица Иванова - началник на РУО-София регион. Подаръци на министър Кралев, заместник-министър Михайлова и г-жа Иванова поднесе заместник-кметът на Община Своге Нина Копринджийска. Символичните подаръци са изработени специално за събитието от служителите на общинското социално предприятие „Своге Тур“.

На събитието присъстваха ръководството на Община Своге,  председателят на Общински съвет Красимир Петков, директорът на СУ „Иван Вазов“ Любомир Янакиев, учители и възпитаници на училището, общински съветници, граждани, представители на общинска администрация, гости, медии.

EspressoNews

Снимки: Община Своге