Направиха първата копка на нов възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания

2589 преглеждания

Той ще бъде изграден между костинбродските села Безден и Опицвет

Първа копка на изграждането на нов възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания беше направена на 28 април в с. Безден, община Костинброд. Той ще бъде уникален за страната ни и един от осемте подобни центъра в света, съобщават от общинската администрация. Подготовката за старта на строителството отне на местната власт и ангажираните с проекта 7 години.

Идеята идва от група родители, чиито деца са провели лечение, след което са били необходими възстановителни процедури. Те избират и закупуват земеделски парцел в едно от най-красивите кътчета на общината - между селата Опицвет и Безден.

В двигателят на тази инициатива се превръща Пламен Белчев – човек, воден от каузата да помага на най-святото за всеки човек – децата. Преминавайки през редица трудности, изпитания, разговори и срещи с кметове и общински съветници, министри, директори на агенции, народни представители,  г-н Белчев кандидатства и печели проект към Държавен фонд “Земеделие” за построяването на рехабилитационния център.

Целта на възстановителния център е след като пациентите преминат лечение на онкохематологично заболяване, да могат да получат в него подкрепа както за физическото, така и за психологическото си възстановяване. Децата ще могат да остават в центъра с родителите си. Идеята е центърът да приема деца от страната и чужбина.

Събитието започна с водосвет, който бе отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит. На него присъстваха Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и Теодора Гогова- заместник-кметове на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, Даниела Станкова - общински съветник, Борислав Борисов - кмет на село Петърч, Гергана Величкова - кмет на с. Опицвет, Кристина Александрова - кмет на с. Безден, народни представители и служители в местната администрация.

В приветствието си към присъстващите Трайко Младенов сподели, че Общинската администрация и Общинския съвет на Костинброд винаги са помагали на тази прекрасна идея и че именно в този момент е проличала държавността и пряката помощ на правителството. Той добави, че в лицето на общината “Сдружението за лечение на деца с онкохематологични заболявания” имат верен приятел и партньор.

На свой ред Пламен Белчев се обърна към присъстващите с едно голямо „Благодаря“. Той  заяви, че първата копка е сбъдването на една мечта и вярва, че с Божията закрила проектът ще бъде реализиран.