Наследниците на Мито Орозов: „Благодаря Ви, че пазите паметта на българския Хенри Форд.“

1777 преглеждания

Късометражен биографичен филм за Мито Орозов бе представен във Враца

„Благодаря Ви, че пазите паметта на българския Хенри Форд. Не забравяйте, че Враца е градът на българския Хенри Форд. Гордейте се, че сте негови наследници!“. Това каза Ива Орозова, снаха на фабриканта Мито Орозов, преди прожекцията на филма „160 години безсмъртие“, посветен на годишнината от рождението на видния врачанин.

Късометражният биографичен филм бе представен в кино „Метропол“ гр. Враца на 11 февруари. Лентата е заснета по идея на общественика Христо Илиев и представя най-важните моменти от живота на Мито Орозов.

„За мен е удоволствие и гордост да присъствам на прожекцията, посветена на бележития врачанин. Много са жителите на града ни, които са оставили светла диря в историята не само на Враца, но и в света. Такъв е и Мито Орозов. За него с почит са говорили известният Хенри Форд, както и писателят Алеко Константинов. Нека да бъдем достойни негови наследници!“, сподели заместник-кметът на Враца Петя Долапчиева преди представянето на филма.

Христо Илиев благодари на всички за подкрепата при реализирането на биографичния филм и съобщи за две събития, които се очакват да бъдат осъществени през 2019 г. Те отново са свързани с почитане паметта на видния врачанин. „До края на годината в центъра на Враца ще бъде изграден бюст-паметник на Мито Орозов“, съобщи авторът на филма и допълни, че в момента работи по възможността да върне в града единствения файтон, изработен от фабриканта, намиращ в читалището в село Байлово.

На представянето на филма присъстваха още правнукът на Мито Орозов - Петър Орозов, близки на видния врачанин, Анко Велков, майсторът на файтони, правени по чертежи на Мито Орозов, ученици и жители на Враца.

EspressoNews