Новите електронни винетки вече са в продажба

1601 преглеждания

ТОЛ полиция ще следи за неплатени пътни такси от 1 януари

Стартира продажбата на новите електронни винетки. От 14:00 часа днес е възможно шофьорите да използват онлайн системата за закупуването им на сайта bgtoll.net. Винтеките ще бъдат валидни от 1 януари 2019 г. С тях ще можем да се сдобием освен през сайта, и по още няколко начина – с мобилно приложение, от терминали за самообслужване, както и в познатите ни обекти от търговската мрежа.

„Единият начин да се заплати таксата за пътуване по пътищата е чрез терминали за самотаксуване, които работят на 8 езика. В тях се въвежда регистрационния номер на автомобила, електронен адрес, вида на винетката и откога да бъде валидна. Тези терминали ще бъдат поставени в бензиностанциите и на гранично-пропускателните пунктове”, припомни в ефира на Nova директорът на Националното ТОЛ управление Антон Андонов.

На сайта bgtoll.bg има опция и за проверка на валидността на винетките. 

От началото на януари 2019 г. по пътищата ще има ТОЛ полиция, допълни още Андонов. Той информира, че инспекторите, които ще работят в нея, се подбират в момента. За тях са закупени и 105 автомобила. Служителите на Агенция „Митници”, които имат достъп до електронната система, ще осъществяват контрола по границите.

Всички шофьори, които имат хартиени винетки, валидни след 1 януари 2019 година, трябва да знаят, че подмяната на хартиена с електронна винетка не е задължителна, но е препоръчителна. Ако шофьорите  изберат да не заверяват електронно винетката си, то трябва да оставят хартиения стикер върху предното стъкло.

Цените на винетките остават непроменени. Нова е единствено уикенд винетката, която ще е на цена 10 лв., а валидността й ще бъде от 12:00 часа в петък до полунощ в неделя.

Източник: Nova
EspressoNews