Областните управители да се грижат за републиканската пътна мрежа поиска Илиан Тодоров

1598 преглеждания

Те ще носят отговорност и при инциденти

Областните управители да поемат грижата и управлението на републиканската пътна инфраструктура и да носят отговорността за възникнали инциденти. Такова предложение направи Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров на пресконференция, посветена на трагичния инцидент край Своге, който отне живота на 17 души.

В следващите дни Тодоров ще инициира обсъждането на предложението  между коалиционните партньори в правителството.

Областният управител на Софийска област припомни, че на територията на региона попадат 10% от републиканските пътища, за които обаче Агенция „Пътна инфраструктура“ отделя едва 1% от бюджета си. Това ще бъде и едно от нещата, които ще залегнат в промените, предлагани от Тодоров – да има работещи механизми, с които Областните администрации да се справят с ремонта и поддръжката на пътищата.

Илиан Тодоров изказа и недоволството си от факта, че по заповед на министър-председателя от 2011 година, ръководителите на всички областни структури трябва да отчитат дейността си пред Областните управители на всяко тримесечие. За една година, губернаторът на Софийска област вместо четири, е получил един такъв доклад от Областното пътно управление.

На следващо място Областният управител изтъкна, че още през 2017 г., именно с цел превенция, е изпратил писмо до Министерски съвет, до председателя на АПИ и до директора на Областно пътно управление, с което дава пълен списък с пътищата, които са в критично състояние на територията на региона и създават потенциален риск от ПТП. По думите на Тодоров, 10 месеца няма отговор на писмото му. Седем месеца пък му отнели молбите към АПИ да постави табели на местата, на които започва и свършва територията на Софийска област.

Аргументирайки идеята си, Илиан Тодоров заяви, че именно Областните управители са тези, които се занимават с ремонтите и поддръжката на пътищата в страни като Чехия, Холандия, Полша и Словакия. „Ние няма да сме новатори, а ще вземем една работеща идея“, заключи още той и допълни, че ще предложи губернаторите да управляват бюджетите на Областните пътни управления.

EspressoNews