Община Костинброд с три нови социални проекта

1185 преглеждания

Стойността им е над 300 хил. лв.

Три нови социални проекта за над 300 хил. лева ще се реализират в община Костинброд. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и фонд „Социална закрила“.

През есента на 2019 г. ще стартира проект „Център за информиране, консултиране, обучение и подкрепа на пълнолетни лица в неравностойно положение в Община Костинброд“.

Проект е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, със срок на изпълнение 14 месеца. Стойността му е 142 800,00 лв. Одобреното финансиране е по програма за развитие на човешките ресурси - процедура „Социално включване в общността“ BG05M9OP001-2.032. Договорът по проекта беше подписан на 3 юли 2019 г. в Министерството на труда и социалната политика.

Основната му цел е осигуряване на условия за социално включване на хора с увреждания в риск и на лица полагащи грижи за тези членове на семейства в община Костинброд, чрез разширяване на възможностите им за независим и самостоятелен живот, повишаване на мотивацията и подкрепа за участие в заетост, чрез предоставяне на иновативна социална услуга.

Проектът ще бъде реализиран в изпълнение на нуждите, описани в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в Община Костинброд (2016-2020г.). Подобряване на знанията и уменията на хората с увреждания и други уязвими групи и създаване на възможност за трудова реализация, чрез предоставяне на обучения за придобиване на ключови компетентности. Осигуряване на мотивационна, социална, психологическа и друг вид подкрепа за хората с увреждания и други уязвими групи, според техните потребности.

Очакваният дългосрочен ефект от реализирането на проекта е свързан с преодоляване на социалната изолираност, създаване на възможност за инициативност, придобиване на нови знания, умения и навици за по-добро справяне с ежедневието чрез предоставяне на интегрирани иновативни и комплексни социални услуги, включително обучения в общността на хората в неравностойно положение, включително хора с увреждания и техните семейства.

Центърът ще се помещава в бившето заведение в Първи район, което през 2019 г. община Костинброд си го изиска от наемателите. Бъдещата услуга ще разполага с ремонтирани два офиса в центъра на Първи район, в близост до автобусна спирка и връзка със селата Голяновци и Драговищица.

През август 2019 г. стартира проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“.

Проектът е по процедура BG05M9OP001-2.040 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2“ към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Общ размер на безвъзмездната финансова помощ, възлизащ на 168 766,88 лева, в това число средства от ЕСФ - 143 451,85 лв. и национално съфинансиране - 25 315,03 лв.

С настоящия проект се цели да се осигури индивидуализирана подкрепа за хора с увреждания и възрастни хора чрез предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда от специализиран екип от здравни специалисти и специалисти по социални дейности, както и разширяване обхвата на услугите, предоставяни от община Костинброд.

В проекта е предвидено услугите да обхванат минимум 52 лица, които са над 65 годишна възраст, хронично болни и хора с трайни увреждания и техните близки на територията на общината - в административния център Костинброд и прилежащите му населени места с цел осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги. Предоставянето на здравно-социалните услуги ще се извършват от назначени по проекта лица: медицинска сестра, рехабилитатор, домашен помощник и социален работник.

С реализирането на проекта ще се увеличи достъпа до здравно-социални и комунално-битови услуги за възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, както и на лица с увреждания и техните семейства, хора които нямат близки, и за които има социална необходимост от предоставяне на почасови услуги.

За целите на проекта ще се ремонтират две помещения, находящи се на четвъртия етаж в сградата на поликлиниката в град Костинброд, които са общинска собственост и ще бъдат предоставени за нуждите на проектното предложение. Също така ще бъде закупен и автомобил за нуждите на екипа, осъществяващ патронажната грижа, което ще позволи да бъдат включени лица от всички населени места на община Костинброд. Проектът ще се изпълнява в рамките на 12 месеца.

Четвъртият етаж на поликлиниката вече е изцяло обновен, благодарение на социалните услуги, които предлага община Костинброд. Именно там се намира Център за социална рехабилитация и интеграция „Надежда“, който стартира през 2018 г. и обслужва 60 потребителя. Община Костинброд предаде безвъзмездно на Български младежки Червен кръст-Костинброд две помещения за нуждите на организацията. Други две помещения са на услугата „Нова възможност за независим живот“, която продължи своята услуга, като личен асистент /домашен помощник/.

През септември 2019 г. ще бъдат открити и два, изцяло ремонтирани, офиса за нуждите на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията на община Костинброд“.

През м. септември 2019 г. ще завърши и проект „Закупуване на оборудване и обзавеждане за Домашен социален патронаж в град Костинброд, Община Костинброд“ . Договорът по проекта беше подписан на 2 юли 2019 година от заместник-кмета инж. Габриела Георгиева.

Дейностите по проекта са свързани с доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за нуждите на Домашен социален патронаж в община Костинброд. Общ бюджет на проекта е 29 517,00 лв. с ДДС. Териториалния обхват на проект: „Закупуване на оборудване и обзавеждане за Домашен социален патронаж в град Костинброд“ включва жителите на община Костинброд.

В Домашен социален патронаж в гр. Костинброд се обслужват 170 потребители, като 72 - потребители за проекта „Топъл обяд“, 28 - потребители за деца от Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд, 70 - потребители - патронирани лица от гр. Костинброд и селата Безден, Градец, Драговищица, Дреново, Дръмша, Опицвет, Петърч и  Чибаовци. На ползвателите на услугите, предоставяни от Домашен социален патронаж се предлага:

Приготвяне и доставяне на топъл обяд, който се състои от супа, основно ястие, хляб и десерт, като доставянето на храната се осъществява по домовете, пет дни в седмицата до стаята в която живее обслужваното лице.

Проектът включва закупуването на електрическа пекарна с горно и долно нагряване на три нива, газов котлон с четири горелки, фризер обем 500 литра, микровълнова фурна, електронна везна, гардероб - двукрилен метален гардероб, офис оборудване, шкаф-маса хладилна, фурна за пица, кухненски чопър за рязане на зеленчуци и съдове за приготвяне на продуктите.

EspressoNews