Община Своге подобрява условията за сметосъбиране и борбата с нерегламентираните сметища

1750 преглеждания

Продължава подмяната на контейнерите за отпадъци в община Своге и борбата с нерегламентираните сметища. В изпълнение на инвестиционната програма за 2017 г. фирмата "Евроимпекс", която извършва сметопочистването и сметоизвозването в общината достави нова сметосъбирачна машина и 14 нови контейнера. Наред с това, общинската администрация за своя сметка поетапно ремонтира и подменя контейнерите по поречието на река Искър от квартал Ромча до Гара Лакатник със закупените в края на миналата година за нейна сметка нови такива.

Инвестицията за 2016 г. е от 30 хил. лева, отделно от инвестиционната програма на сметопочистващата фирма, като и за 2017 г. от общинския бюджет са предвидени същия размер на средства за реализиране на интензивна програма за решаване на проблема с отпадъците в града и района. По този начин ще се намалят незаконните сметища, ще се концентрират повече контейнери на места, където има нужда от такива и ще се опазва околната среда чиста и приветлива за жителите и гостите на красивото Искърско дефиле и Старопланински край.

Общинското ръководство ще продължи да инициира и да участва в кампании по почистване на населени места, пътища и паметници в определени райони, подобно на акцията в село Батулия, където бяха събрани няколко камиона отпадъци. Почистването се съчетава с организация на чествания на празниците на населени места, като кампанията ще продължи до Петровден, когато ще бъде отбелязан денят на Своге. 

Наред с това, община Своге, заедно с още шест общини и като част от РСУО, град Костинброд, кандидатстваха с проект за финанисиране от ОП "Околна среда" по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“. Капацитетът на бъдещата инсталация е 2200 тона годишно зелени и биоразградими отпадъци, които ще бъдат компостирани, в случай, че проектът бъде одобрен и тя бъде изградена, което допълнително ще облекчи въпроса с отпадъците в региона.  

EspressoNews

*Снимки: Община Своге

Тагове