Общинските съвети ще предлагат кои пътища да се ползват без винетка

1210 преглеждания

Ще решат проблемите с електронната система до 15 дни

Всички общини, които искат определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, трябва да изпратят писмено искане до МРРБ. Това предложение направи премиерът Бойко Борисов на среща със Сдружението на общините в Министерския съвет, предаде Nova. Той отправи официално извинение на българските шофьори за неуредиците около въвеждането на електронната винетна система. "Всички проблеми трябва да се изчистят най-късно до 15 дни" - обеща министър-председателят.

След срещата, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че към момента Варна, Пловдив, София и Асеновград са градовете, които искат използването на ключови трасета да бъде освободено от винетка. Решението кой път от републиканската мрежа да е достъпен без такса ще се взима след решение на общинските съвети по места. От Сдружението на общините поеха ангажимент да изпратят решението до всички общини.

Припомняме, че едно от последните решения на кабинета за 2018 г. бе бъдещата магистрала "Европа" (София-Калотина) да стане част от автомагистрала „Струма”, което изисква и закупуването на винетка за ползването на трасето. Това обаче би поставило редица жители на северните столични квартали в ситуацията да купуват винетки, за да се прибират у дома, за което използват северната скоростна тангента на София. Казусът доведе до провеждането на редица разговори между АПИ и Столична община с цел решаване на проблема по изгоден и за двете страни начин.

След като премиерът реши да се намеси като нареди на Пътната агенция винетката за този участък да отпадне, се оказа, че подобни казуси са факт и в други райони от страната. Такъв е Варна, където местните от години плащат, за да отидат до градските гробища, околните вилни зони и "Златни пясъци".

Националното сдружение на общините обяви, че ще е нужна около седмица, за да бъде уточнено кои пътни участъци искат да се ползват безплатно по места.

Източник: Nova
EspressoNews