Олег Димов е победителят в националния кръг на международното литературно състезание „Lesefüchse“

1764 преглеждания

Десетокласникът от ЧНГ "Ерих Кестнер" ще представи страната ни в Берлин

Десетокласникът от Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ Олег Димов е тазгодишният победител от националния кръг на международното литературно ученическо състезание Lesefüchse (Четящите). Финалът на надпреварата за четящи на немски език ученици се проведе на 2 и 3 май в европейската столица на културата - град Пловдив.

Lesefüchse се организира ежегодно, а в него участват държави като България, Русия, Беларус, Естония, Грузия, Латвия, Монголия, Румъния, Унгария. Това е петото издание на състезанието у нас.

Надпреварата преминава в три етапа - училищен, национален и международен (финален) кръг. В продължение на една година участниците четат и анализират четири големи немски произведения, върху които след това дебатират. В тазгодишното издание учениците се готвиха върху:

1. “Cache” на Marlene Röder;

2. “Der Drohnenpilot” на Torsten Nesch;

3. “In enem fremden Wald” на Doris Dörrie;

4. “Vierzehn” на Tamara Bach;

Право да организират училищен кръг и да излъчат представител в състезанието имат утвърдените DSD училища, каквото е и ЧНГ „Ерих Кестнер“.   

Ученици от девет училища от цяла България премериха сили на националния финал на Lesefüchse в Пловдив. На срещата присъства и авторът на една от разискваните книги „Cache“ - Марлене Рьодер, която беше и част от журито.

След оспорваната надпревара, безапелационен победител стана Олег Димов, който „грабна“ журито и публиката с аналитичното си мислене и отлично владеене на немския език. Олег спечели възможността да представи България и ЧНГ „Ерих Кестнер“ на международния финал на „Четящите“ в Берлин, който ще се състои на 15 септември 2019 г.

EspressoNews

Източник: ЧНГ "Ерих Кестнер"