Отбелязваме световния ден без тютюнопушене

1145 преглеждания

Мотото през 2019 г. е „Тютюн и здраве на белите дробове“

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Основната цел е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и за намаляване на неговото потребление. През 2019 година този ден се отбелязва под мотото „Тютюн и здраве на белите дробове“.

По повод Световния ден без тютюнопушене в София, Благоевград и Враца пушачите ще могат да изследват състоянието на белите си дробове като акцентът е върху пушенето на бездимни цигари. Досега няма изследване този вид пушене колко е безвредно за хората.

Тютюнопушенето уврежда белодробните клетки и предизвиква дефект в растежа на клетката. Рискът за развитие на карцином е по-голям при хората, които пушат много цигари на ден и/или които пушат от дълго време. “Пасивните” пушачи също са застрашени от тази болест, тъй като те се излагат редовно на въздействието  на  тютюневия дим от околните пушачи, които употребяват цигари, пури или лули.

В тютюневия дим се съдържа въглероден монооксид, който е безцветен газ, без миризма. Неговата способност да се свързва с хемоглобина е 200 пъти по-голяма, отколкото кислорода, поради което доставянето на кислород до белия дроб, сърце, мускули, мозък е намалено.

Тъй като пушачите, които пушат по 1 кутия дневно, правят по 70 000 всмуквания в година, лигавицата на носната кухина, хранопровода и трахеобронхиалното дърво е подложена на постоянното въздействие на цигарения дим. Някои от съставките действат директно, други се абсорбират в кръвта или се разтварят в слюнката и се поглъщат.

Няма безопасно ниво на излагане, а тютюнът за пушене е много вреден под всякаква форма, включително пури, лули или шиша през наргиле.

Описвайки вредата на тютюнопушенето върху белия дроб, изключително важно е да отбележим и вредата на пасивното пушене. Редица проучвания доказват по-високия риск при пасивните пушачи да заболеят от всички болести на белия дроб, причинени от тютюнопушенето. При пребиваване в помещение с пушачи в продължение на 8 часа пасивните пушачи поемат чрез дима токсични вещества, които са равни на повече от 5 условно изпушени цигари. В днешно време е доказано, че и пасивното пушене се явява риск за развитие на рак на белия дроб.

EspressoNews