ПК 2229 ИЛИ ПОЖАРЕВО?

1893 преглеждания

Народно читалище "Васил Левски 2012" спечели финансиране по програма "Автентичен фолкор" към Национален фонд култура на Министерство на културата. 

Проектът „ПК 2229 или Пожарево?“ на НЧ "Васил Левски 2012" цели да запази, документира, представи и популяризира част от най-характерните, предавани през поколения наред традиционни обреди, занаяти и фолклор на жителите на село Пожарево.

Малкото село Пожарево още пази магията на замесване на хляб с квас, на автентичния шопски танц, на подрязването на лозите и приготвянето на червено вино, на тайната на изцелението в нощта преди деня на Св. Илия на поляната пред останките на стария параклис Св. Илия и на огъня на сламения оратняк, който гони злите сили вън от селото на Сирни Заговезни. Обичайното спазване на тези традиции е нещо тайнствено за местните жители, а за забързания градски човек - необичайно, но то е част от корените на народа.

Настоящият проект ще допринесе тези „корени“ да бъдат документирани и представени в съвременна форма както за българския народ, така и за света.

Филмът „ПК 2229 или Пожарево?“ може да откриете тук.

Източник: Община Божурище

Тагове