Парламентът реши партийната субсидия да стане 1 лев

1092 преглеждания

На първо четене

1 лев на действителен получен глас да стане партийната субсидия. Това приеха на първо четене народните представители на днешното парламентарно заседание, информира БГНЕС.

Причината за предложения законопроект е желанието на правителството да отговори на обществените очаквания. Намаляването засяга само субсидията на партиите за тази година.

Със 117 гласа „за“, 90 – „против“ и без въздържали се депутатите решиха да актуализират държавния бюджет за 2019 година и да намалят финансирането на партиите от 11 на 1 лев за спечелен глас. Предложението подкрепиха народните представители на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. „БСП за България“ и ДПС гласуваха „против“.

Предложението беше на Министерския съвет. Ако бъде гласувано и на второ четене, то партийните субсидии ще бъдат с намален размер от 1 юли тази година. Това ще икономиса на бюджета на страната 14.6 млн.лв. през втората половина на годината.

Размерът на партийната субсидия се гласува в края на всяка календарна година, когато депутатите разглеждат законопроекта за държавния бюджет. Темата разгорещи днешните дебати в парламента, като доводите „за“ и „против“ се опираха на практики в останалите европейски държави, на това за какво и как се използват субсидиите, на икономиите, които ще донесе мярката за бюджета. Не са изключени и нови предложения при следващите обсъждания на законопроекта.

EspressoNews
Източник: БГНЕС