Пленер по повод 85 годишнината на Димитър Казаков - Нерон в Божурище

2254 преглеждания

Рождението на художника, творил на територията на община Божурище, се отбелязва за втора поредна година в града

С пленер „Казаков през очите на младите“, бъдещи художници от Детско творческо ателие при НЧ „Христо Ботев“, гр. Божурище и Арт клуб „Пикасо“ към СУ „Летец Христо Топракчиев“ ще отбележат 85 годишнината от рождението на художника Димитър Казаков – Нерон. Събитието ще се проведене на 22 юни от 15:30 ч. до 18:30 ч. при стенописите на Нерон, в близост до централния вход на Читалището в Божурище и е отворено за всички желаещи, които биха искали да изпробват своят талант и творчески заложби.

Рождението на художника, творил на територията на община Божурище, се отбелязва за втора поредна година в града, като целта на инициативата е тя да се превърне в традиция за бъдещите творци от Общината.

Димитър Казаков – Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. завършва специалност „Графика” при проф. Ефтим Томов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. От 1966 година участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика.

Нерон се установява в Божурище през 1972 г., където работи като щатен художник на Военното поделение до 1977 г., а след това – на свободна практика. Именно в Божурище художникът извървява последния си земен път.

Творбите му са определяни като уникални, дълбоко свързани със земята и традиционната култура, съчетаващи абстрактно-фигуративната образност. Нерон създава живопис, графика, рисунки, керамика, пластика от дърво, с които изгражда облика на съвременната пластична култура, която популяризира извън границите на България. Самостоятелните му изложби у нас и в чужбина са над 40.

EspressoNews

източник: община Божурище