Поздрав по повод първия учебен ден от Росица Иванова, областен управител на Софийска област

5542 преглеждания

По повод 15-ти септември, първия учебен ден, областният управител на Софийска област г-жа  Росица Иванова отправи официално поздравление до учители, ученици и родители чрез сайта на областната администрация. Espressonews публикува цялото поздравление на г-жа Иванова:

 

"Уважаеми госпожи и господа – директори на учебни заведения, учители, възпитатели и педагогически специалисти, дейци на образованието,

Скъпи ученици, уважаеми родители,

За мен е чест и привилегия да отправя към Вас своите най-сърдечни поздравления по повод откриването на

Новата 2016 - 2017 учебна година!

Малко са дните в българския празничен календар, способни да предизвикат толкова вълнение, трепет и положителни емоции и за малки, и за големи. Малко са и дните, оставащи завинаги в съзнанието ни не толкова с празничната програма, колкото с вълнуващите срещи с добри приятели и любими учители в класната стая, с емоцията в очакване на новото, което ни предстои заедно с тях.

Такъв ден е именно 15 септември! Ден на ново начало, изпълнено с надежда за по-добри бъднини, ден, в който тържествуват знанието и жаждата за духовност и просвещение, празник за всички, които носят училището в сърцата си като необходимост, скъп спомен или очакване! 

Всяка година, точно на 15 септември, първият училищен звънец трепетно събужда сетивата ни, за да припомни, че традицията да празнуваме учението е жива и трябва да бъде пазена, възпитавана и предавана на поколенията! Днес 23 937 ученици от 102 училища в 22-те общини на Софийска област ще прекрачат прага на родното училище, 2 259 първокласници от тях за първи път.

Уважаеми учители,

Позволете ми да се обърна към Вас най-напред, изказвайки огромна благодарност. Благодарност за годините неуморен труд и лишения, отдадени от Вас на нашите деца. Продължавайте все така да вдъхновявате и напътствате с безценни съвети Вашите ученици! Бъдете техните водачи по пътя на знанието, но и приятели по пътя на живота, които винаги да им показват правилната посока!

На плещите Ви тежи огромна отговорност, която съм сигурна, че стоически ще продължите да носите, защото трудностите на ежедневието са непосилни да сломят човек, призван да е Учител, в устрема му към по-висшата цел – просвещението и духовното израстване на младите хора, в чиито ръце е бъдещето на България!

Дълбок поклон пред търпението, с което предавате на своите възпитаници любовта към учението и им показвате, че науката е мъдрост, която им се отплаща със своите плодове!Бъдете здрави, търпеливи,вдъхновении все така влюбени в професията си!

Мили първокласници,

Прекрачете уверено прага на родното училище, въпреки че днес, заедно с вълнението и любопитството, изпитвате със сигурност и малко страх. Хванете здраво ръката на първите Ви учители, доверете им се и знайте, че това са най-верните Ви спътници в пътешествието на знанието, което започва днес за Вас! Вашият първи класен ръководител е този, който ще Ви окуражава в трудни моменти и изпитания, защото пътят на образованието не винаги е равен, но крие безброй вдъхновяващи и интересни моменти. Вашият първи учител ще ви води по този път, но ще бъде и човекът, който ще Ви вдъхновява да вървите по него и да стигате все по-далеч, откривайки талантите и интересите си, и най-вече – това е човекът, който ще има винаги специално място в сърцата Ви! 

Скъпи ученици,

Искрено вярвам, че образователното стъпало, което предстои да изкачите през Новата учебна година, ще Ви отведе до много успехи, приятни емоции и полезни знания! Изкачвайки това стъпало, Вие не издигате само себе си, Вие пишете историята на своето училище! От Вашите амбиции, таланти, упоритост и труд зависи дали страниците й ще сияят ярко в годините напред и ще бъдат помнени. Затова отворете сетивата си, бъдете постоянни и не губете желанието си за усвояването на науките, защото знанието Ви прави силни и способни млади хора!

Вървете устремени напред в търсене на безкрайните възможности, които крие за Вас светът и знайте, че с безценната помощ на Вашите учители, пред Вас няма да има непреодолими бариери!

Уважаеми родители,

Бъдете все по-близо до децата си от днешния ден нататък! Споделяйте с тях емоцията от получените нови знания, бъдете им опора, когато се изправят пред предизвикателствата на учението, поощрявайте тяхната любознателност, радвайте се на успехите заедно с тях, възпитавайки ги, че образованието е ценност, правеща ги хора - достойни и полезни за света и обществото!

Вярвам, че и в бъдеще ще продължите да изпълнявате с отдаденост отговорната задача да бъдете основен съюзник на учителите в процеса на изграждане на поколения, достойни да поемат бъдещето на България в своите ръце!  

На добър час през новата учебна 2016 – 2017 година!"

РОСИЦА ИВАНОВА

Областен управител на Софийска област

15 септември 2016 г.