Почитаме Свети Харалампий

1695 преглеждания

Пчеларите отбелязват своя професионален празник

На 10 февруари православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител и Света Валентина. Св. Харалампий се счита за покровител на пчеларите и на този ден, след отслужване на св. Литургия, във всички православни храмовете се благославя пчелен мед – за телесно здраве и душевно спасение.

Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. А не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората.

Император Септимий Север започнал страшно гонение над християните. Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения. Същата съдба сполетяла и Свети Харалампий. Той бил на повече от 100 години, когато го заловили и принуждавали доброволно да се отрече от Христос. Преди езичниците да поведат Свети Харалампий към мястото за екзекуция, той издъхнал.

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват.

На този ден имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

EspressoNews