Почитаме саможертвата на Ботев и героите на България

1772 преглеждания

За поредна година сирените точно в 12:00 ч., ще ни призоват за мълчание в памет на загиналите за свободата ни

Днес в 12:00 ч., в продължение на две минути, сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната (с изключение на влаковете) следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

По този уникален и впечатляващ начин, цялата страна се покланя пред паметта и саможертвата на великия поет, който загива за свободата на своята родина на 2-ри юни 1876 г. За първи път сирените напомнят със своя сигнал за събитето на този ден през 1948 г. точно в 12 часа. Почитта към Христо Ботев се отбелязва още през 1884 г. във Враца и Пловдив, а от 1901 г. се чества официално на връх Вола, където присъстват и оцелели Ботеви четници.

През годините приема различни имена, като от 1993 г. с решение на Министерския съвет на Република България е обявен за Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. 

Екипът на EspressoNews смирено свежда глава пред стореното от героите на България и припомня величавите и незабравими думи на гениалния Ботев:

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят...

Поклон!

 

EspressoNews

Тагове