Представиха два варианта за въвеждане на нова здравна система у нас

1484 преглеждания

Вижте колко ще ни струва здравето

На национална кръгла маса представиха новия модел на здравна система. Във форума, посветен на бъдещето на здравеопазването, организиран от Министерството на здравеопазването, участваха представители на Министерския съвет, Народното събрание, държавни институции, съсловни организации, представители на държавните, общинските и частните болници, работодателски и синдикални организации, неправителствени организации и други. Участие взеха още представители на Световната банка и Световната здравна организация.

Два варианта за реформа в здравноосигурителния модел представи ресорният министър Кирил Ананиев. Според тях се предвижда пълна демонополизация на НЗОК или въвеждане на задължителна здравна застраховка.

В първия вариант Здравната каса ще се изправи в конкуренция със застрахователите и здравноосигурителните фондове, а хората ще могат сами да изберат къде да внасят своите 8 процента здравни осигуровки.

Във втория модел 8% осигуровка ще остава в НЗОК както до момента, но към тях ще се добавят около 12 лева на месец, които ще представляват задължителната застраховка за здраве. Предвидено е в този случай касата да заплаща до 700 лева за лечение на пациент, а останалото, надвишаващо тази сума, да се поема от застрахователя.

Детайлите по предложените варианти за реформа тепърва ще се дискутират, а изчисленията са все още предварителни и неокончателни, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Целите и на двата варианта са да се повиши удовлетвореността на пациентите, да се подобри ефективността на използването на средствата в здравната система, да се оптимизира структурата и разпределението на болничните ресурси и да се преодолеят териториалните дисбаланси в системата. Основни цели са и подобряването на контрола в системата и намаляването/елиминирането на нерегламентираните разходи. Въвеждането на нов здравноосигурителен модел ще създаде възможност за реализиране на нови политики и програми и за инвестиции и обновяване на материалната база и технологиите за лечение, допълват още от ведомството.

EspressoNews