При засилен зрителски интерес премина фестивалът "Кацу Джин Кен"

1263 преглеждания

Проведе се под патронажа на посолството на Япония у нас

Петия фестивал на бойните изкуства „Кацу Джин Кен” се проведе в събота в Костинброд при засилен зрителски интерес. Събитието премина под патронажа на посолството на Япония в България, а публиката в НЧ ”Иван Вазов-1947” се наслади на атрактивни демонстрации на различни видове бойни изкуства и спорт.

За организацията на фестивала на бойните изкуства „Кацу Джин Кен“, в превод  „Меч, който дарява живот“,  се погрижиха спортен клуб „Фуна” и Община Костинброд. Специален гост бе културното аташе на Японското посолство в Република България – г-жа Мисаки Нишимура. Тя бе посрещната с погача, мед, сол и български рози от домакините в лицето на кмета на Костинброд Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев- председател на Общинския съвет,  Александър Ненов- заместник-кмет и сенсей Ангел Бузяков - треньор на спортен клуб „Фуна”.

Нишимура поздрави всички присъстващи от името на японския посланик и пожела и занапред в Костинброд да се организират още много фестивали, посветени на японските бойни изкуства. На свой ред Трайко Младенов откри фестивала, като приветства всички в препълнената зала в НЧ ”Иван Вазов-1947”. Той подчерта важната роля и значението на подобни събития за културния и спортния календар на община Костинброд.

Във фестивала уменията си показаха 19 клуба от цялата страна. Малките и големи войни от клуб „Фуна“ – Костинброд представиха японското бойно изкуство айкидо, което освен метод на самоотбрана, е и начин за духовно и физическо самоусъвършенстване.  

Гостите от Тендокан Джоджо също показаха майсторство в айкидото. С демонстрация на таекуон-до в програмата се включи клуб от гр. Банкя. Кобаяши доджо показа съвършенство в айкидо техниките. Потапянето в духа на Изтока продължи с представянията на Сейчен Карате клуб, Винг Чун Атлетик, Карате клуб „Фуно Шин”, Джу джуцу федерация, Спортен клуб „Хикари”, Шинчоку Доджо, Ошинкан Доджо, Зендокан Доджо, Българска академия за реално айкидо и др.

Както и в предходните издания на „Кацу Джин Кен“, така и тази година организаторите бяха включили нова дисциплина. Изключително интересно за зрителите бе да видят съчетание от високи ритници и събаряне, боксови техники и ключове на земя от древния панкратион. Паузите между различните бойни демонстрации бяха времето за изпълненията на танцов състав „Зорница” към НЧ ”Иван Вазов-1947”, които поддържаха доброто настроение в залата.

След края на фестивала, за специалния гост Мисаки Нишимура бе организирано посещение на  Дневния център за работа с деца на улицата. Там директорът Светослава Иванова разказа за мястото на айкидо в работата на дневния център и представи социалната услуга, която той предоставя. Иванова не пропусна да подчертае високата ангажираност и грижите, които Община Костинброд полага за децата.

За финал на работното посещение, г-жа Нишимура и общинското ръководство на Костинброд посетиха силозите на бившия химически завод в града, където са поставени флаговете на България и Европейския съюз. Техният мащаб впечатли културното аташе на Япония, която оцени високо тази местна инициатива за Българското Европредседателство.

В рамките на визитата двете страни обсъдиха бъдещи съвместни начинания в сферата на туризма и спорта.  

EspressoNews