С грандиозен концерт в Своге бяха закрити тазгодишните Празници на Искърското дефиле

2049 преглеждания

Самодейни състави пяха и танцуваха на площада в града

С тържествен концерт на площада в Своге бяха закрити Празниците на Искърското дефиле. Oбщина Своге бе домакин на тазгодишното издание на фестивала, който се провежда с участието на общините Мездра, Своге и столичния район Нови Искър.

Концертът на 29 май събра на една сцена самодейци от трите общини. Поздравление към жителите и гостите на града поднесе г-жа Нина Копринджийска - заместник-кмет на общината, която изказа благодарността си към екипите на община Мездра и район Нови Искър, Столична община и на всички малки и големи участници в концерта.

Очарователната Ива Дойчинова, добре позната от радио ефира, откри  празника. Началото поставиха красивите певици Петрозара и Ерика Порязови, които изпяха невероятния световен хит „Вятърът на промяната“. Последователно на сцената се представиха трите общини като финалът по традиция бе отреден за домакините. Община Мездра бе достойно представена от Женски народен хор, Група за стари градски песни „Мездрея“ и Представителен танцов ансамбъл „Мездра“. Нашите съседи и приятели от район Нови Искър взеха участие в програмата с Танцов състав „Младост“, Женска певческа група „Зорница“, КНХТ „Мойто либе“. Свогенска община бе представена от Танцов състав „Церовче“, Битова дамска група към читалището в село Искрец, Танцов състав „Миланово“ и Мажоретна формация при НЧ „Градище 1907″.

Жест от страна на общинското ръководство бе специално изработения символичен ключ, който бе предаден на кмета на община Мездра г-н Генади Събков - домакин на „Празници на Искърското дефиле“ 2019 с пожеланието предаването на ключа да се превърне в традиция за в бъдеще.

Началото на фестивала „Искър пее и танцува“ е поставено в далечната 1988-1989 година в община Своге от тогавашния градоначалник Михаил Рашков с цел да се обединят и създадат приятелски, културни и социално-икономически взаимоотношения между общините, разположени по поречието на река Искър. След кратко прекъсване от 3-4 години, в които фестивалът не се провежда, той е възобновен отново през 1995 година. Оттогава досега се провежда ежегодно без прекъсване. През 2019 година домакин на фестивала е община Мездра, когато ще бъде чествана и 30-годишнина от създаването му.

EspressoNews