Село Церово даде началото на „Празници на хляба“ 2019

1773 преглеждания

Фестивалът ще предизвика майсторите на хубавите погачи от община Своге за четвърта поредна година

Фестивалът "Празници на хляба" постави своето начало на 20 април 2019 г. в село Церово. Гости и жители на селото се насладиха на прекрасните погачи, омесени с много отдаденост и любов. Официалното откриване на празника започна от 11:00 ч. на площада в селото.

Водеща на събитието беше Цветослава Петкова от Дирекция "Европейски програми и проекти" в община Своге. Тя откри събитието с думите: "Изключително съм щастлива, че имам възможността за четвърта поредна година да бъда водеща на този уникален по рода си фестивал. Искам да ви уверя, че община Своге е единствената в България, чиято мащабност на празника на хляба е толкова голяма. "Празници на хляба" в община Своге се провежда в рамките на един месец в 10 населени места. Много ми е приятно, че началото на тазгодишните празници поставяме на Лазаровден, тук - в с. Церово.".
 
Регламентът на тазгодишния празник запазва правилата на този от 2018 г. - журито опитва всички погачи, но без предварително да е запознат с това кой я е приготвил. След дегустацията, журито записва номерата на избраните от тях победители. Майсторите на погачите имат възможността да се представят и да разяснят на аудиторията какви методи и съставки са използвали за приготвянето на погачата си.
 
Нина Копринджийска - заместник-кмет на община Своге и част от журито, приветства жителите и гостите на с. Церово: "За мен е удоволствие, че виждам всички вас. Искам да благодаря и да адмирирам всички участници, които днес са тук да уважат "Празници на хляба" и ще продължават да съхраняват традициите и да пазят българския дух."
 
Петър Петков не пропусна да сподели впечатленията си като жури относно честването на "Празници на хляба". Той пожела на всички повече активност, повече всеотдайност и съпричасност към подобни празници, които пазят бита и културата на България.
 
Голям принос за създаването на фестивала има и третият член на журито - д-р Андрей Маринков: "В продължение на четири години се наслаждавам на всички тези погачи, които създават у мен чувство за гордост."
 
Специални членове на журито по случай откриването на "Празници на хляба" бяха Илия Богданов - заместник кмет на община Своге и Пепи Димитрова - собственик на PR агенция.
 
Журито се зае с тежката задача да оцени от 14 погачи най-хубавата в селото, а през това време, по случай Лазаровден, група за автентичен фолклор "Лазарки" при НЧ "Христо Ботев-1929" - с. Церово направи възтановка на Лазаровден. Цветелина Николаева - възпитаничка на НЧ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Зимевица потопи публиката в света на приказките като им разказа "Иглата".
 
Наградите на участниците връчиха Петър Петков и Нина Копринджийска, като учениците от ОУ "Васил Левски" заслужено взеха първо място. Учениците от ОУ "Васил Левски", освен, че грабнаха първото място, изработиха специална великденска изложба и естествено пъстро дръвче, окичено със символите на пролетта. При презентирането на погачата учениците се откроиха с рецитирането на стихотворението "Хайдути" на Иван Вазов. За настроението на публиката се погрижиха, като изиграха български народен танц.
 
"Празници на хляба" продължи в село Гара Лакатник, а победителите трябва да се готвят за големия финал в гр. Своге, където участниците ще имат възможността да премерят сили с конкуренцията от другите населени места в Община Своге. Тази година участниците ще се радват на парични награди, купи, грамоти, материални и поощрителни награди. На 18 май - финалът на "Празници на хляба" трима от най-добрите в заместването на хляб ще спечелят почивка в четиризвезден хотел в Слънчев бряг.
 
Спонсорите на "Празника на хляба" 2019 са: Сдружение "Маринела", "Монделийз интернешънъл"- гр. Своге, Гастроном Аванти- гр. Своге, Сдружение "Обединени балкани". Медиен партньор на "Празници на хляба" е EspressoNews.
 
Мариана Георгиева