Уъркшоп за създаване на 360-градусово видео за участниците в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

2283 преглеждания

Катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС бе домакин на събитието

В четвъртък, 05.07.2018 г., в сградата на УНСС се проведе уъркшоп за заснемане на 360-градусово видео с участниците от „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“. Домакин на събитието бе катедра „Медии и обществени комуникации“, която бе партньор на тазгодишното издание на ученическия конкурс-обучение за бъдещи журналисти. Преди старта на обучителната част, доц. Стела Ангова, ръководител на катедрата поздрави участниците и организаторите на събитието, представи специалностите в катедрата и възможностите за обучение, която тя предоставя. Тя запозна учениците и с част от преподавателския състав, като топли думи към тях отправиха доц. Биляна Томова, доц. Мартин Осиковски, доц. Светлана Цанкова, главен асистент Мария Николова и асистентите д-р Вълчанов и д-р Вълков.  

От името на организаторите на „Работилница за репортери“, благодарност за гостоприемството отправи Десислава Василева, управляващ директор на Еспресо Медия, която заедно с Мария Маркова, главен редактор на EspressoNews.bg, също се включиха в уъркшопа.

Следващите няколко часа от събитието бяха посветени на изучаването на тънкостите при работата с 360 градусова камера и заснемането на 360 градусови видео репортажи. Водещ на уъркшопа, който продължи до 16 часа бе Димитър Бързаков, технически директор на 360 Creative Bulgaria. Той представи пред участниците иновативната технология и предаде част от своите знания и опит на бъдещите журналисти за работа с 360 градусова камера и създаването на видео материали посредством нея.  Обучението бе разделено на теоритична и практическа част, като след запознаване с базовата информация, младежите се пренесоха на терен и направиха своите първи стъпки в създаването на 360-градусовата продукция. След това материалът бе обработен в постпродукция и те можеха да видят резултатите от своя труд.  

Предстои участниците от „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ да изготвят свои сценарии за създаване на 360-градусови репортажи, като най-добрите идеи ще бъдат заснети лично от тях, заедно с Димитър Бъзаков и 360 Creative Bulgaria и монтирани до завършен продукт.  Планира се, както и през предходната година, готовите видеа да бъдат представени пред публика по време на третото издание на събитието „Добрият пример на запад от София“, което също се организира от регионалния новинарски

Теодора Александрова, победител в „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“, участник в уъркшопа