Фамилии от Бов се събират на родова среща през 2018 г.

2566 преглеждания

Среща на Бовките родове ще се проведе през 2018 година в рамките на Празници на Бов, съобщават организаторите на сайта на селото и във Фейсбук.

Бов е сред малкото селища в България със запазени родови имена и до днес: Бугари, Латинци, Злакьовци, Лекови, Бульовци, Лагярете, Шикльовци, Изворчани, Ранчовци, Манговци, Спахийци, Савинци, Мушиковци, Железарете, Бекярите, Джамбазите, Кардашете, Щимарете, Манастирците, Могиларете, Караджовци, Лактерите и много други.

В периода 1938-1939 г.,  след прииждането на р. Трескавец, са унищожени 68 къщи. Живеещите по поречието на реката, останали без дом, са изселени в Ловешко и Карнобатско. Последното голямо изселване от Бов става през пролетта на 1946 г., така десетки потомци на бовските родове се заселват в различни краища на страната. Преди десетки години възникват и нови квартали към с. Гара Бов, като кв. "Скакля", в който повечето жители идват от с. Заселе. Общото между изселници и заселници, е че животът им малко или много е свързан с Бов. 

Организаторите очакват всички желаещи да участват в Срещата на Бовските родове през 2018-та, да заявят участието си до началото на месец декември 2017 г. Заявките, както и всякакви идеи и организационна подкрепа, ще се приемат на е-mail: svetlina.bov@abv.bg и по телефона, посочен в поканата за срещата.

Целта на срещата е да бъдат споделени родови снимки, интересни истории, да се разкаже за произхода на  имената на отделните родове, поясняват организаторите и допълват, че според интереса към събитието, един ден от Празниците на Бов 2018 ще бъде отреден за провеждането на Среща на Бовските родове. Събраните спомени и снимки ще бъдат включени в предстоящата книга „Бов – шепот от миналото”, за да може да бъде съхранена и обогатена родовата памет на селото. Организаторите призовават още поканата за събитието през 2018 г. да бъде разпространявана от повече хора. „Да се съберем по роднински – кръвта вода не става, а нашата е на Българи от Бов!”, завършват инициаторите на родовата среща.

EspressoNews