Честваме 182 години от рождението на Васил Левски

1239 преглеждания

Датата ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна

На 18 юли се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с многобройни събития в цялата страна и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Родителите му имат пет деца - Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

В родния град на Апостола,честванията ще започнат от 09:00 ч. с отслужване на тържествена Света литургия в храма „Свети Николай“. От 10:00 ч. представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще вземат участие в поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева.

На площад „20 юли“ ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход "По стъпките на Левски", където ще има тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово.

От 21:00 ч. ще бъде кулминацията на  събитията с  тържествената заря проверка на площад „Васил Левски” . Събитията са под патронажа на президента Румен Радев.

EspressoNews