Честваме Водици - свързан с магичната сила на водата да помни и сбъдва желания

1175 преглеждания

Православната църква се подготвя за Богоявление

На днешния пети ден от месец януари Православната църква и вярващите се подготвят за отбелязването на Богоявление, което се чества на 6 януари. Спазва се строг пост. Ядат се храни само от растителен произход и без олио.

Денят започва с Утреня, след което идват Царски часове и Василиева литургия. Служенията завършват с Вечерня и Велик водосвет. Великият водосвет е сред най-тържествените в богослужебната традиция на Църквата. Чрез него се възпоменава Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог. Великият водосвет се извършва само два пъти в годината на Богоявление - 6 януари, и в деня преди празника – на 5 януари.

Днешният празник – Водици е свързан с вярата в очистителната, целебната и магическата сила на водата, както и със способността й „да помни”, с преклонението на хората пред животворящата й същност. Според народните вярвания в полунощ на 5-ти срещу 6-ти януари водата започва „да чува“ и да сбъдва съкровените желания.

Следващите празници от тридневния цикъл на Водици са Мъжки водици, който се отбелязва на  6-ти януари (Богоявление) и Женски водици, честван на 7-ми януари (Ивановден).

EspressoNews